Geen vooruitgang: Nigeriaanse overheid en Shell negeren extreme vervuiling Nigerdelta

Een vandaag verschenen rapport over olievervuiling door Shell in het Nigeriaanse Ogoniland laat een schokkend gebrek aan actie zien van Shell en de Nigeriaanse overheid. Ondanks aanbevelingen uit een rapport van drie jaar geleden hebben beide partijen weinig gedaan om de wijdverspreide vervuiling tegen te gaan.

Het rapport No progress: an evaluation of the implementation of ENEP’s environmental assessment of Ogoniland, three years on werd uitgebracht door Friends of the Earth Europe, Environmental Rights Action, Platform and the Centre for Environment, Human Rights and Developemnt (CEHRD) en Amnesty International. De organisaties bestempelen het systematische falen van de Nigeriaanse overheid en oliegigant Shell om de extreme olievervuiling op te ruimen als ‘beschamend’.

Uit een rapport van het VN Milieuprogramma (UNEP) uit 2011 bleek dat de wijdverspreide olievervuiling in het Nigeriaanse Ogoniland ernstige gezondheidsrisico’s voor de lokale bevolking met zich meebrengt. Daarnaast toonde het onderzoek aan dat Shell fundamenteel in gebreke bleef in het schoonmaakproces van deze vervuiling.

‘De Nigeriaanse overheid en Shell kunnen simpelweg ongestraft milieu- en mensenrechtenschendingen begaan in de Nigerdelta’, zegt Godwin Ojo van Friends of the Earth Nigeria.

Audrey Gaughran van Amnesty International: ‘Het maakt niet uit hoeveel bewijs er naar voren komt van de slechte praktijken van Shell, het heeft zich tot nu toe onttrokken aan de noodzaak zijn eigen schade op te ruimen. Het rapport van UNEP was duidelijk: Shell heeft de gelekte olie niet goed opgeruimd. Zijn systeem voor het opruimen van de olie was gebrekkig met als gevolg dat tienduizenden mensen voor lange termijn blootgesteld zijn aan vervuiling en gezondheidsrisico’s.’

Shell verdedigt zijn methoden voor het opruimen van gelekte olie en gebruikt deze nog steeds, ook al bestempelde het VN-rapport deze als niet effectief. In het vandaag verschenen rapport wordt ook aangetoond hoe Shell informatie manipuleert om te voorkomen dat het bedrijf verantwoordelijk wordt gehouden voor oude en lekkende oliepijpen – Shell wil niet onthullen hoe oud of in wat voor conditie deze pijpen zijn.

Volgens Paul de Clerk van Friends of the Earth Europe is Shell meer bezig met het beschermen van zichzelf dan met de effecten van de grootschalige vervuiling op de lokale bevolking in Ogoniland. ‘De regeringen van Nigeria en de thuislanden van Shell, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, moeten ervoor zorgen dat Shell een fatsoenlijke schoonmaak start en de schade gaat vergoeden.’