Films met iets extra’s
Op vrijdag 18 maart begint het jaarlijkse Movies that Matter Festival in Den Haag. Een week lang films, documentaires, discussies en debatten over mensenrechten. Een vast onderdeel van dit festival is Amnesty’s programma A Matter of ACT, waarbij tien mensenrechtenactivisten in het zonnetje worden gezet. Onze filmtips voor een mooie avond uit mét verdieping.
Door: Elke Kuijper, media officer bij Amnesty Nederland
Van politiediscriminatie in Engeland, tot basketballende Saudische vrouwen, van een oorlogscorrespondent in Syrië tot een basisschool in Katwijk: onze top 7 van films uit Amnesty’s filmselectie op het Movies that Matter Festival.
7 Days in Syria
Het is deze week vijf jaar geleden dat het conflict in Syrië begon. In de film 7 Days in Syria volgen we Newsweek-reporter Janine di Giovanni die samen met fotograaf Nicole Tung zeven dagen door het door oorlog verwoeste land reist. De film van Robert Rippberger zoomt in op Syriërs die te midden van de chaos proberen te overleven. Twee weken voor de reis van Di Giovanni werd haar vriend, de Amerikaanse persfotograaf James Foley, door IS gevangengenomen en onthoofd. Ze spreekt ook Steven Sotloff, die kort na haar reis wordt opgepakt en vermoord. Wat bij blijft zijn de beelden van gewone Syrische burgers in het midden van hun tot stof en as gereduceerde leven.
A Sinner in Mecca
De Indiase filmmaker Parvez Sharma is moslim en homoseksueel, en maakte eerder de documentaire A Jihad for Love over dit thema. Hij gaat op hadj (bedevaart) naar Mekka in Saudi-Arabië, één van de meest repressieve landen ter wereld, waar op homoseksualiteit de doodstraf staat. Hij filmt stiekem op plekken waar niet-moslims niet mogen komen en levert ons unieke beelden van de heiligste stad in de islam. We zien de massa’s mensen die de heilige plekken bezoeken, de rommel die zij achterlaten, het samenzijn, de verdringing. Sharma worstelt ondertussen met de vraag of hij als toegewijde gelovige en homoseksueel wel een goede moslim kan zijn.
Chechnya, War without Trace
Documentairemaker Manon Loizeau keert na tien jaar terug naar Tsjetsjenië. De sporen van twee recente oorlogen met Rusland – waarbij een vijfde deel van de bevolking omkwam – zijn door Ramzan Kadyrov opgeruimd. Sinds acht jaar is deze man leider van de Tsjetsjeense Republiek, waar hij de bevolking met ijzeren greep in zijn macht houdt. Zijn heerschappij is gebaseerd op angst: verdwijningen, marteling en doodseskaders zijn aan de orde van de dag. We zien bizarre beelden van de leider, die Badr Hari als kado ooit een gouden kalashnikov gaf. Een van de activisten uit de film is Oleg Khabibrakhmanov, die zich inzet voor slachtoffers van marteling en wordt bedreigd en lastiggevallen. Hij is niet de enige: vorige week werden collega’s van zijn organisatie tegen marteling met enkele journalisten aangevallen en mishandeld. En op woensdag 16 maart werd zijn collega Igor Kalyapin door anonieme mannen aangevallen en bekogeld met eieren.
Saudi-Arabia: A Wind of Change
Amnesty voert al jaren actie voor de Saudische blogger Raif Badawi. Hij werd tot tien jaar cel en duizend (!) stokslagen veroordeeld vanwege zijn internetforum. De eerste vijftig stokslagen kreeg hij in januari 2015. Zijn vrouw Ensaf Haidar vluchtte met hun drie kinderen het land uit en kreeg asiel in Canada. Zij is een van de personen die in deze film over vrouwen in Saudi-Arabië aan het woord komt. Het koninkrijk is een van de meest gesloten en radicale landen ter wereld, en het laatste land waar vrouwen niet mogen autorijden. Regisseur Miyuki Droz Aramaki reisde er naartoe om te kijken hoe de vijftien miljoen Saudische vrouwen leven en welke uitdagingen ze tegenkomen. Naast koningsgezinde dames, zien we ook jonge Saudi’s die moderner zijn dan we misschien dachten.
A Good American
We kennen allemaal het verhaal van klokkenluider Edward Snowden, die nog steeds in Rusland zit. Weinig mensen weten dat lang voor Snowdon, een andere belangrijke klokkenluider bij de NSA werkte. In deze documentaire vertelt William Binney over het systeem dat hij samen met collega’s ontwikkelde – Thin Thread – waarmee internetdata gemonitord kunnen worden. Volgens Binney hadden de aanslagen van 11 september 2001 daarmee voorkomen kunnen worden. Door persoonlijke ambitie en corruptie stopte de NSA echter met het systeem en koos voor een ander systeem waarmee ze meer geld konden verdienen. Dit systeem werd vervolgens gebruikt om miljoenen Amerikaanse burgers af te luisteren en data te onderscheppen. Binney kaartte dit aan en vertrok in 2001 bij de NSA. Sindsdien worden hij en andere betrokken collega’s lastiggevallen en bedreigd.
The Hard Stop
Deze Britse film over politiegeweld en discriminatie beleeft op het Movies that Matter Festival zijn Nederlandse première. De film gaat over de 29-jarige Mark Duggan uit Noord-London, die in 2011 door de politie werd aangehouden en doodgeschoten. Hij was ongewapend. Zijn dood leidde tot de grootste rellen in de Britse geschiedenis: mensen trokken massaal de straat op, vielen agenten aan, staken auto’s in brand en plunderden winkels. De film verhaalt over de omgeving waarin Mark opgroeide en toont zijn vrienden en familie die leven in een kansarme, harde wereld omringd door vooroordelen en misdaad, waar discriminatie en politiegeweld aan de orde van de dag zijn.
Vergeet Mij Niet – Forget Me Not
De Nederlandse documentaire Vergeet Mij Niet gaat op het festival in wereldpremière. De film gaat over de Katwijkse basisschool De Verrekijker, die naast een uitzetcentrum voor asielzoekers ligt. De kinderen uit het centrum krijgen er les. Voor de betrokken leerkrachten een ultieme uitdaging om de kinderen een veilige haven te bieden en de lesdag zo normaal mogelijk te laten verlopen. We krijgen schrijnende beelden voorgeschoteld: kinderen die ’s morgens op school komen, overstuur omdat ’s nachts een inval is geweest en een familie is meegenomen om het land uitgezet te worden. En van docenten die de moed erin proberen te houden. Een actuele documentaire over een onderwerp dat steeds dichterbij komt.
Het Movies that Matter Festival vindt plaats in Den Haag van 18 t/m 26 maart. De activisten uit deze films zijn in Nederland aanwezig bij de vertoning van hun films. Bezoek een film, geniet van een mooie avond uit, en laat je verrassen en inspireren!
Lees meer over de activisten van het A Matter of Act programma.