Filippijnen coronacrisis
© © Ezra Acayan/Getty Images

Filipijnse autoriteiten bevelen grote omroep te sluiten

De Filipijnse nationale commissie voor telecommunicatie heeft de ABS-CBN – een van de grootste omroepen in het land – opgeroepen te stoppen met uitzenden. Dit is een schokkende aanval op de persvrijheid in de Filipijnen.

‘De verordening aan ABS-CBN om te stoppen met uitzenden is een schandelijke aanval op de persvrijheid’, zegt Butch Olano van Amnesty Filipijnen. ‘Het is extra roekeloos nu het land strijdt tegen het coronavirus. De Filipijnse bevolking heeft juiste informatie nodig uit onafhankelijke nieuwsbronnen. De regering moet actie ondernemen om ABS-CBN in de lucht te houden en pogingen om de persvrijheid aan banden te leggen staken.’

Aanvallen door Duterte zelf

Het is niet de eerste keer dat de omroep wordt aangevallen. Zelfs president Duterte viel ABS-CBN meerdere malen aan omdat de omroep weigerde zijn betaalde politieke advertenties uit te zenden tijdens de verkiezingen van 2016. In een speech in december 2019 adviseerde Duterte de leidinggevenden van de omroep om het bedrijf maar te verkopen.

Kritische reportages

ABS-CBN heeft verschillende onderzoeksreportages geproduceerd over de buitengerechtelijke executies in de ‘oorlog tegen drugs’ van de regering. Ook nieuwswebsite Rappler en leidinggevende Maria Ressa zijn kritisch geweest over deze anti-drugscampagne van de overheid. Als gevolg daarvan werd ze aangeklaagd voor onder meer belastingontduiking en buitenlands eigenaarschap.

‘Deze laatste actie tegen ABS-CBN is weer een nieuwe aanval op de persvrijheid. Deze volgt op bedreigingen van de autoriteiten aan het adres van mensen die kritisch zijn over de corona-aanpak door de regering,’ zegt Olano. ‘Dit doet denken aan de tijd van de staat van beleg toen het regime de macht over de media overnam. De lessen uit de geschiedenis moeten de regering eraan herinneren om niet weer deze weg in te slaan. Persvrijheid moet gewaarborgd blijven en deze aanval op ABS-CBN moet sterk worden afgekeurd.’

‘Nepnieuws’

Op 5 mei 2020 vaardige de Nationale Commissie voor Telecommunicatie (National Telecommunications Commission, NTC) een zogenaamd ‘cease-and-desist’-bevel uit: een document waarin staat dat de omroep moet stoppen met uitzendingen van haar landelijke televisie- en radio-stations ‘vanwege het verlopen van de franchise’ op 4 mei 2020. In het document noemt de NTC de Republic Act 3846, een wetgeving op het gebied van controle over radio. De omroep heeft tien dagen om uit te leggen waarom ze door zou mogen gaan met uitzenden.

In de Filipijnen worden mensen die verdacht worden van het verspreiden van ‘nepnieuws’ hard aangepakt. Volgens mensenrechtenorganisaties gaat het vaak ommensen die online kritiek uiten. Een kunstenaar uit Cebu werd in april 2020 gearresteerd vanwege een bericht op Facebook. Volgens de politie zou dit bericht ‘nepnieuws’ zijn. Volgens een wet die president Duterte bijzondere macht geeft om de coronacrisis aan te pakken, is het strafbaar om ‘valse informatie te maken, door te geven of te verspreiden.’ Mensen die hieraan worden schuldig bevonden, kunnen een boete krijgen of tot twee maanden de gevangenis in gaan.

Meer over dit onderwerp