Philippines Drug War Continues
© Dondi Tawatao / Getty Images

Filipijnse politie voert oorlog tegen de armen

De Filipijnse politie maakt zich schuldig aan het doden en tegen betaling laten vermoorden van duizenden mogelijke drugsmisdadigers. De laatste maanden is er een enorme toename aan buitengerechtelijke executies geweest, die mogelijk oorlogsmisdaden zijn. De opdrachten voor deze moorden komen uit de top van de regering.

• Buitengerechtelijke executies zijn mogelijke oorlogsmisdaden.
• De politie ontvangt smeergeld, vervalst bewijsmateriaal en verzint rapporten.
• Huurmoordenaars worden door de politie betaald.

Dat blijkt uit het vandaag verschenen rapport . De Filipijnse politie maakt arme mensen die zich niet goed kunnen verdedigen tot doelwit in de oorlog tegen drugscriminelen. De politie plaatst ‘bewijsmateriaal’, betaalt huurmoordenaars, steelt bezittingen van de mensen die worden gedood en vervalst officiële rapporten.

Dit is geen oorlog tegen drugs, maar een oorlog tegen de armen. Sinds het aantreden van president Rodrigo Duterte zeven maanden geleden, hebben er meer dan 7.000 drugsgerelateerde moorden plaatsgevonden. Bij ten minste 2.500 daarvan gaat het om veronderstelde drugscriminelen die door de politie zijn gedood.

Doodschieten van ongewapende mensen en vervalsen van politierapporten

Uit Amnesty’s rapport blijkt dat de politie ongeverifieerde lijsten hanteert met namen van mensen die drugs zouden gebruiken of verkopen. Op basis van deze informatie viel de politie huizen binnen en schoot mensen dood, die vaak ongewapend waren of zich bereid toonden zich over te geven. In de vervolgens door de politie zelf vervalste rapporten over deze incidenten stond te lezen dat de politie aangaf eerst te zijn beschoten. Maar getuigen spreken deze verklaringen tegen: agenten zouden ’s nachts huizen binnenvallen en meteen beginnen te schieten, zonder geprobeerd te hebben mensen te arresteren. In sommige gevallen zou de politie drugs hebben neergelegd die later als ‘bewijsmateriaal’ werden gebruikt.

Arme mensen

De mensen die door de Filipijnse politie worden gedood komen voornamelijk uit de armste lagen van de bevolking. Onder hen zijn ook kinderen; er is een geval bekend van een achtjarig kind.

De politie pleegt de moorden op bevel van hogerhand. Zo is er een opdracht om veronderstelde drugsmisdadigers te ‘neutraliseren’. Ook zou de politie worden betaald om mensen te doden, en geen geld ontvangen bij slechts arrestaties. Volgens een ervaren politieagent die Amnesty sprak, hebben sommige agenten zelfs deals met begrafenisondernemers gesloten: de agenten worden beloond voor ieder lichaam dat ze binnenbrengen. Door buitengerechtelijke executies te plegen, gedraagt de politie zich als de criminele onderwereld die ze probeert te bestrijden.

Crisissituatie

Wat er op dit moment in de Filipijnen gebeurt, is een crisis die de hele wereld zou moeten alarmeren. Ondanks berichten dat de Filipijnse autoriteiten stoppen met de ‘oorlog tegen drugs’, heeft Amnesty grote twijfels of dit ook wordt nageleefd. We roepen de regering op onmiddellijk te stoppen met alle buitengerechtelijke executies. Het ministerie van Justitie moet een onderzoek naar deze moorden starten en mensen die erbij zijn betrokken vervolgen, onafhankelijk van hun status of rang in de politie of overheid. De Filipijnen moeten rechteloosheid en dodelijk geweld links laten liggen en hun drugsbeleid richting een model sturen dat is gebaseerd op de bescherming van gezondheid en mensenrechten.

Crisisonderzoek

De bevindingen van dit rapport en deze onderzoekers maken deel uit van Amnesty’s Crisisonderzoek. Lees meer over dit bijzondere werk.

Meer over dit onderwerp