Iraans-Zweedse arts Ahmadreza Djalali (Iran)

Executie van Djalali uit Iran mogelijk nabij

De Iraanse rechter die toezicht houdt op de uitvoering van de doodstraf tegen Ahmadreza Djalali heeft gezegd dat de autoriteiten ‘bevel’ hebben gegeven om Djalali op 1 december over te brengen naar de Rajai Shahr-gevangenis in Karaj om daar de executie uit te voeren. Diezelfde rechter liet vandaag aan de advocaat van Djalali weten dat hij nog een laatste bezoek van zijn familie zou mogen ontvangen voordat hij geëxecuteerd zal worden.

Update 2 december: Djalali is gisteren niet overgebracht naar de gevangenis in Karaj. Het Iraanse bureau voor de uitvoering van straffen liet weten dat er een bevel ‘van hogerop’ kwam dat hij ‘de volgende paar dagen’ niet mag worden geëxecuteerd’. Djalali kan echter nog steeds geëxecuteerd worden. Actievoeren voor zijn vrijlating blijft dus belangrijk. Veel dank aan iedereen die dat al heeft gedaan.

Vorige week dinsdag werd Djalali in afzondering geplaatst in de Evin-gevangenis in Teheran. Hij kreeg toen de boodschap dat hij snel geëxecuteerd zou worden en nam telefonisch afscheid van zijn echtgenote Vida Mehrannia. Executies worden meestal niet in de Evin-gevangenis uitgevoerd, maar wel in gevangenissen in de ruime omgeving, zoals in Karaj.

‘Grote zorgen’

‘Het overbrengen van professor Djalali naar de gevangenis in Karaj baart ons grote zorgen,’ zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. ‘Na de isoleercel zou dit weer een stap dichter bij de executie kunnen zijn. Amnesty International en de Vrije Universiteit Brussel vragen met klem aan de politiek, zowel op Belgisch, Europees, als internationaal niveau, om onmiddellijk contact op te nemen met de Iraanse autoriteiten en te pleiten voor het intrekken van de doodstraf en het vrijlaten van Dr. Djalali.’

De wereld moet zich uitspreken

‘Alle contacten met onze Vlaamse, Belgische, Europese en internationale partners, waaronder de Amerikaanse komende regering, zijn geactiveerd. Het is nu aan hen om krachtige taal te spreken. Het lot van Ahmadreza is in hun  handen. Wijzelf hebben werkelijk al het mogelijke gedaan om zijn leven te redden. Iran moet uit alle hoeken van de wereld te horen krijgen dat de executie van Ahmadreza onaanvaardbaar is,’ zegt Caroline Pauwels, rector van de VUB waar professor Djalali gastdocent was.

Achtergrond

Ahmadreza Djalali is gespecialiseerd in rampengeneeskunde en werd in 2016 tijdens een werkbezoek in Iran gearresteerd en beschuldigd van spionage. De eerste tien dagen wist niemand waar hij werd vastgehouden. Eind oktober 2017 werd hij ter dood veroordeeld na een uiterst oneerlijk proces. Hij werd tot bekentenissen gedwongen door middel van psychische marteling en verbleef de eerste drie maanden van zijn detentie in de isoleercel. Zijn advocaat mocht hem pas zeven maanden na zijn arrestatie bezoeken.

Iran neemt, na China, de tweede plaats in wat betreft het aantal uitgevoerde executies in de wereld. In 2019 executeerde Iran ten minste 251 mensen. Het land organiseert ook publieke executies en stelt minderjarige daders terecht.