Europees Hof veroordeelt Azerbeidzjan in zaak tegen Khadija Ismayilova
Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens concludeerde vandaag dat de Azerbeidzjaanse autoriteiten het recht op privacy van Khadija Ismayilova niet hebben beschermd. Dit is in strijd met artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Azerbeidzjan heeft zich verplicht zich hieraan te houden.
‘Het besluit van het Europese Hof laat zien dat het rechtssysteem van Azerbeidzjan medeplichtig is aan het monddood maken van een prominente journalist en aan het onderdrukken van het recht op vrijheid van meningsuiting,’ zegt Natalia Nozadze van Amnesty International. ‘Niet alleen heeft Khadija Ismayilova na valse beschuldigingen gevangengezeten, de autoriteiten vielen haar ook jarenlang lastig en maakten inbreuk op haar privéleven. Daarnaast begonnen door de staat gesteunde kranten een lastercampagne tegen de haar.’
Cel na valse aanklachten
Khadija Ismayilova werd in december 2014 opgepakt op valse beschuldigingen van verduistering, illegaal ondernemerschap, belastingontduiking en corruptie. In september 2015 werd ze veroordeeld tot zevenenhalf jaar gevangenisstraf. De autoriteiten probeerden zo haar kritische onderzoeksjournalistiek te stoppen. Op 25 mei 2016 kwam ze na internationale druk vervoegd vrij.
Ismayilova werkte voor Radio Free Europe, openbaarde een lijst met politieke gevangenen en onderzocht ook beweringen over banden tussen president Aliyevs familie en een lucratief bouwproject in Bakoe.
Chantage
Ruim voor haar arrestatie ontving Ismayilova al bedreigingen. Ze kreeg intieme foto’s toegestuurd die in het geheim van haar waren gemaakt. Ook zou een seksvideo gepubliceerd worden wanneer ze haar werk niet zou opgeven. Ismayilova weigerde, maakte de opnames zelf bekend en ging door met haar werk. Kort daarop werd de video online geplaatst.
Ondeugdelijk onderzoek
Khadija Ismayilova ontdekte verschillende verborgen camera’s in haar flat, evenals een tweede telefoonlijn en kabels waarmee de cameraopnames konden worden doorgestuurd. De Azerbeidzjaanse autoriteiten begonnen een strafrechtelijk onderzoek, maar daar kwam geen tastbaar bewijs uit voort.
Amnesty’s oproep
Amnesty International roept de Azerbeidzjaanse autoriteiten op om de uitspraak van het Europees Hof volledig uit te voeren. Die omvat het betalen van de toegekende vergoeding, het ter verantwoording roepen van alle verantwoordelijken voor de schendingen van haar mensenrechten en het beëindigen van het politiek misbruiken van het rechtssysteem van Azerbeidzjan.