Europa moet helpen bij opvang 46.000 vluchtelingen die vastzitten in Griekenland
Nu alle ogen zijn gericht op het uitvoeren van de deal tussen de EU en Turkije, dreigen meer dan 46.000 vluchtelingen en migranten die vastzitten op het vasteland van Griekenland, te worden vergeten.
Het vandaag verschenen rapport Trapped in Greece: an avoidable refugee crisis beschrijft de situatie van deze vluchtelingen en migranten – merendeels vrouwen en kinderen – , die na de sluiting van de Grieks-Macedonische grens op 7 maart, Griekenland niet meer uit kunnen. Deze tienduizenden mensen leven onder erbarmelijke omstandigheden en in constante angst en onzekerheid. De leiders van de EU-landen hebben hun beloftes om deze vluchtelingen te hervestigen nog niet waargemaakt. Zij moeten ervoor zorgen dat hun levensomstandigheden snel verbeteren. EU-lidstaten beloofden 66.400 asielzoekers van Griekenland naar andere EU-lidstaten over te brengen, maar op 12 april waren nog maar 615 mensen geplaatst.
Slechte omstandigheden in opvanglocaties
De omstandigheden in veel van de 31 tijdelijke opvanglocaties in Griekenland is slecht. Er wonen teveel mensen, er is geen privacy, geen verwarming, en de sanitaire voorzieningen zijn niet toereikend.
‘We slapen op de grond, onze dekens zijn doorweekt. Er zijn geen badkamers. Daarom worden mensen ziek.’
Een negen maanden zwangere Syrische vrouw in Idomeni.
Veel vluchtelingen en migranten die Amnesty-onderzoekers in februari en maart 2016 interviewden, hoopten verder te kunnen reizen naar West-Europa om daar herenigd te worden met familieleden. Sinds de Macedonische grens is gesloten, krijgen de meeste mensen geen informatie meer over hun mogelijkheden.
‘Waarom laten ze ons niet gaan? Willen ze dat we hier sterven?’
Een 70-jarig echtpaar uit Aleppo in Idomeni.
Kwetsbare mensen onopgemerkt
Migranten krijgen in Griekenland nauwelijks informatie over hun rechten, en kwetsbare vluchtelingen en migranten blijven onopgemerkt. Vrouwen gaven aan dat ze zich niet veilig voelen en bang zijn door mannen te worden uitgebuit. Amnesty sprak met alleenreizende kinderen die twee weken lang op het politiebureau waren vastgehouden, voordat ze werden overgebracht naar kinderopvangcentra.
Oproep aan de autoriteiten
De Griekse autoriteiten moeten dringend hun asielsysteem verbeteren en ervoor zorgen dat de mensen die vastzitten in Griekenland worden beschermd. Er moet een goed systeem van informatievoorziening aan de mensen komen en kwetsbare mensen moeten tijdig worden gedetecteerd.
De EU-lidstaten moeten niet alleen Griekenland blijven steunen bij de behandeling van aankomende asielzoekers, maar moeten ook zelf snel grote aantallen asielzoekers opnemen in het kader van het noodplan voor hervestiging.