Europa mag veiligheid Syriërs niet opofferen aan politieke belangen
Na de verdrijving van president Bashar al-Assad hebben verschillende Europese regeringen, waaronder Nederland, besloten om asielaanvragen van Syriërs op te schorten.
‘De situatie in Syrië is extreem onstabiel’, reageert Eve Geddie van Amnesty International. ‘Vijf decennia van wreedheid en onderdrukking kunnen niet van de ene op de andere dag ongedaan worden gemaakt. Maar Europese regeringen grijpen direct het moment aan om asielaanvragen van Syriërs stop te zetten’
‘In deze tijd van turbulentie en verandering moeten landen Syrische vluchtelingen en asielzoekers niet in een situatie van verdere onzekerheid storten. In plaats daarvan moeten de veiligheid en zelfbeschikking van mensen die asiel zoeken centraal staan bij het nemen van beslissingen. Dit mag niet opgeofferd worden aan de anti-vluchtelingen politiek die Europa momenteel in haar greep houdt.’
Ook het Nederlandse besluitmoratorium kan op kritiek rekenen van Amnesty International. Juist in deze onzekere tijd moet er door worden gegaan met het beoordelen van asielaanvragen.
Opschorten asielaanvragen moet onmiddellijk teruggedraaid
‘Asielaanvragen moeten snel en effectief worden behandeld in overeenstemming met de internationale wetgeving en normen voor de bescherming van vluchtelingen. Europese landen moeten ook de individuele omstandigheden van elke asielzoeker per geval blijven bekijken. Ze moeten beslissingen om asielaanvragen van Syriërs op te schorten onmiddellijk terugdraaien en oproepen om Syriërs terug te sturen of gezinshereniging te beperken afwijzen.’
Achtergrond
In een verklaring die op 8 december 2024 live op de Syrische nationale televisie werd uitgezonden, beweerden de oppositiekrachten een einde te hebben gemaakt aan het bewind van de Syrische president Bashar al-Assad en politieke gevangenen te hebben bevrijd. Amnesty International riep de oppositiekrachten op zich los te maken van het geweld uit het verleden.
Kort na de afzetting van president Assad kondigden Europese landen, waaronder Oostenrijk, België, Kroatië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Noorwegen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk aan dat ze hun asielpraktijken zouden herzien in het licht van deze ontwikkelingen, voornamelijk door het overwegen of invoeren van een opschorting van lopende asielaanvragen door Syriërs.
Tot nu toe is geloofwaardige informatie over de veiligheidssituatie in Syrië schaars. Het is nog steeds onduidelijk welke gewapende groepen de controle hebben over verschillende steden aan de andere kant van de grens, en hoe ze het ingenomen grondgebied gaan besturen.
Gerapporteerde aanvallen in Syrië door Israël, de VS en Turkije en gevechten tussen gewapende groepen dreigen burgers verder in gevaar te brengen.