EU medeschuldig aan Kroatisch politiegeweld tegen vluchtelingen
De Kroatische grenspolitie zet vluchtelingen en migranten met geweld uit naar Bosnië en Herzegovina, waar ze in ellendige omstandigheden verkeren. De EU, die de grenspolitie meefinanciert, negeert de mensenrechtenschendingen en is daardoor medeschuldig aan een steeds groter wordende humanitaire crisis.
Dat zegt Amnesty in haar nieuwe rapport Bekijk ook: Pushed to the edge: Violence and abuse against refugees and migrants along the Balkan routes . Momenteel zitten ongeveer 5500 mannen, vrouwen en kinderen vast in de Bosnische stadjes Bihac en Velika Kladusa bij de Kroatische grens.
Ze verblijven in twee voormalige fabrieken zonder basisvoorzieningen. Daar moeten ze het stellen zonder warm water, medische zorg en voldoende voedsel.
Geslagen en bestolen
Bijna alle vluchtelingen en migranten in de kampen in Bihac en Velika Kladusa zijn door Kroatië en Slovenië naar Bosnië en Herzegovina uitgezet. Ongeveer een derde van degenen die Amnesty voor haar rapport gesproken heeft, heeft te maken gehad met geweld door de Kroatische politie.
Veel mensen beschreven hoe ze geslagen werden en hoe hun documenten en andere bezittingen gestolen werden. Het optreden van de grenspolitie lijkt deel uit te maken van een systematisch en bewust ontmoedigingsbeleid van de Kroatische overheid, dat moet voorkomen dat mensen blijven proberen om het land binnen te komen.
Gemaskerde politieagenten
Een jonge man uit Gaza vertelde aan Amnesty wat er gebeurde toen hij en negen anderen opgepakt werden. ‘Ze reden ons naar de grens met Bosnië. Daar lieten ze ons een voor een uitstappen en begonnen ze ons te slaan.’
Sami uit Algerije vertelde hoe hij en een groep andere mannen een voor een in een cirkel van gemaskerde politieagenten moesten gaan staan, die hen sloegen met wapenstokken en een honkbalknuppel. ‘Daarna pakten ze ons geld en onze telefoons en zeiden dat we naar Bosnië moesten gaan,’ zei Sami.
NGO’s onder vuur
Nu de beschuldigingen over de gewelddadige uitzettingen toenemen, drukt Kroatië onderzoek naar de misstanden steeds meer de kop in. Organisaties die zich sterk maken voor de rechten van migranten en vluchtelingen liggen onder vuur en vrijwilligers van ngo’s worden lastiggevallen.
De politie houdt hen uren zonder aanklacht vast en dreigt met vervolging. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft zelfs sommige ngo’s beschuldigd van het verlenen van hulp aan mensen die Kroatië illegaal willen binnenkomen.
Oproep Amnesty
‘Wie wil begrijpen waar de prioriteiten van de EU-landen liggen, hoeft alleen maar het geld te volgen,’ zegt Massimo Moratti van Amnesty. ‘Hun financiële bijdragen voor humanitaire hulp zijn niets vergeleken met de fondsen die ze beschikbaar stellen voor grensbeveiliging, inclusief de uitrusting van de Kroatische grenspolitie. Zelfs het salaris van de agenten wordt ervan betaald.’
‘Europese leiders kunnen niet langer doen alsof ze niet verantwoordelijk zijn voor de collectieve en gewelddadige uitzettingen langs de Balkan-route, die het gevolg zijn van hun vastbeslotenheid om Europa’s grenzen te versterken, ongeacht het menselijk leed dat ze daarmee veroorzaken.’