Etnische zuiveringen in Centraal-Afrikaanse Republiek

De internationale vredestroepen doen onvoldoende om de etnische zuiveringen van moslimburgers in het westen van de Centraal-Afrikaanse Republiek tegen te gaan, zegt Amnesty in een nieuw rapport.

Amnesty uit in haar rapport felle kritiek op de internationale vredestroepen. Zij pakken de Anti-Balaka, een christelijke militiegroep, te weinig aan en komen te langzaam in actie om moslimburgers te beschermen. Om de overgebleven moslimgemeenschappen te redden moeten de vredestroepen de macht van de milities ernstig inperken en voldoende troepen stationeren in de dorpen waar moslims worden bedreigd.

Exodus van moslims

In de afgelopen weken hebben onderzoekers van Amnesty International meer dan honderd getuigenissen verzameld van moslims die de aanvallen van Anti-Balaka hebben meegemaakt.

De dodelijkste aanval die Amnesty tot nu toe heeft vastgelegd, vond plaats op 18 januari in Bossemptele. Hier werden ten minste honderd moslims vermoord, onder wie vrouwen en oudere mannen. Het resultaat van deze etnische zuiveringen is een exodus van moslims van historische proporties. Dorpen en steden blijven leeg achter.

De weg naar veiligheid is moeilijk en gevaarlijk. Konvooien worden vaak aangevallen door Anti-Balaka-milities. Een klein jongetje vertelde Amnesty hoe een vrachtwagen waarin hij reisde werd aangehouden bij een checkpoint van de milities. Zij eisten dat alle moslims uitstapten. Drie vrouwen en drie kleine kinderen van zijn familie werden hierbij gedood.

Achtergrond

Het huidige geweld en de instabiliteit van de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn een direct resultaat van de mensenrechtencrisis die in december 2012 begon. Toen begonnen de Seleka, een alliantie van islamitische milities, een gewapend offensief dat leidde tot een staatsgreep in maart 2013. In de tien maanden dat de Seleka aan de macht waren, werden dorpen van christenen verwoest en verbrand en werden christelijke burgers beroofd, verkracht, gemarteld en vermoord.

De Seleka-milities trokken zich terug en de internationale vredestroepen lieten toe dat de Anti-Balaka dit machtsvacuüm vulden.