Etnisch profileren aanpakken is in het belang van iedereen

Het rapport ‘Gelijkheid onder druk: de impact van etnisch profileren’ maakt pijnlijk duidelijk hoe etnisch profileren door de politie niet alleen vernederend is voor de persoon die het ondergaat, maar ook gevolgen heeft voor de Nederlandse samenleving.

Er is sprake van etnisch profileren als de politie je vanwege je huidskleur of afkomst staande houdt, controleert of fouilleert terwijl daarvoor geen objectieve rechtvaardiging bestaat.

Amnesty International en Open Society Justice Initiative vroegen Nederlandse mannen van verschillende etnische afkomst wat het voor hen betekent om door de politie te worden staande gehouden vanwege hun huidskleur of etnische afkomst. De mannen gaven niet alleen aan dat ze zich als tweederangsburger behandeld voelden tijdens contacten met de politie, maar ook dat ze door deze ervaring minder vertrouwen hebben gekregen in het werk van de politie.

De verhalen in dit rapport onderstrepen de noodzaak om etnisch profileren een halt toe te roepen. Abulhassan, een filosofiestudent uit Rotterdam, waarschuwt voor de gevolgen wanneer etnisch profileren niet wordt aangepakt: ‘Je krijgt geen veilige samenleving als je niet-bedreigende mensen gaat aanspreken en fouilleren. En dan is er nog een heel belangrijk punt: als je mensen systematisch discrimineert, dan krijg je mensen die niet loyaal zijn naar de samenleving waarin zij zich bevinden.’

Onderstaande video toont een samenvatting van de interviews.

https://youtu.be/jFH1TpxVkNA

Dialoog tussen politie en burgers

Vanavond gaan politiemensen en burgers die ervaring hebben met discriminatie door de politie met elkaar in gesprek in De Melkweg in Amsterdam. Tegelijkertijd brengen Amnesty Nederland en Open Society Justice Initiative het nieuwe rapport ‘Gelijkheid onder druk: de impact van etnisch profileren’ naar buiten.

Eerder deze maand publiceerde Amnesty al een rapport over selectiemechanismen bij proactieve politiecontroles: identiteits- en verkeerscontroles, preventieve fouilleeracties en controles op illegaal verblijf. Uit dit onderzoek komt naar voren dat etnische minderheden er bij politiecontroles vaker worden uitgepikt dan ‘witte’ Nederlanders. Niet omdat ze iets gedaan hebben maar vanwege hun huidskleur of etnische afkomst.

Deze publicatie is de derde in een serie rapporten van Open Society Justice Initiative over de gevolgen van etnisch profileren. In april 2013 verscheen een rapport over het Verenigd Koninkrijk en in oktober 2013 over etnisch profileren in Frankrijk.

Meer weten