Ethiopië: Eskinder Nega weer opgepakt en weer vrijgelaten
In de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa werd journalist Eskinder Nega op 25 maart 2018 opnieuw opgepakt. Hij was op 14 februari dit jaar na 7 jaar gevangenisstraf vrijgelaten. De arrestatie van Nega en tien andere journalisten, bloggers en activisten voedde het vermoeden dat de autoriteiten de noodtoestand gebruiken om politieke tegenstanders aan te pakken. Onverwacht werden Nega en de tien anderen op 5 april 2018 weer vrijgelaten.
Noodtoestand
Op 16 februari werd in Ethiopië de noodtoestand afgekondigd. Dat gebeurde een dag nadat premier Desalegn was opgestapt om de weg vrij te maken voor hervormingen. De afgelopen maanden waren er tal van protesten tegen de regering en groeide de roep om meer burgerrechten. De regering liet daarop duizenden gevangenen vrij, maar de onvrede bleef. In 2016 werd ook al eens de noodtoestand afgekondigd die bijna een jaar duurde. Toen werden duizenden mensen gevangengezet.
Kritische journalist
In 2012 werd Eskinder Nega tot 18 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege ‘terrorisme’ en ’hoogverraad’. Dat is een verzonnen aanklacht. Amnesty International beschouwde Nega als een gewetensgevangene, die alleen was vastgezet omdat hij als journalist gebruikmaakte van zijn recht op vrije meningsuiting. Hij zat vast in de beruchte Kality-gevangenis in Addis Ababa, waar zo’n 8.000 gevangenen in kleine, uitgewoonde en slecht geventileerde cellen gevangen gehouden worden. Activist Andualem Arage, die tegelijk met Nega werd vrijgelaten, werd ook weer opgepakt.
Activisten steeds vaker doelwit
Amnesty constateert een alarmerende trend waarbij wereldwijd mensenrechtenverdedigers steeds minder speelruimte krijgen. Dat gebeurt niet alleen ver weg, maar ook in landen als Hongarije en Polen. Meer dan ooit krijgen zij te maken met intimidatie, lastercampagnes, geweld en gevangenisstraf. Nieuwe wetten maken hen monddood, de persvrijheid wordt aan banden gelegd en elk jaar worden meer verdedigers vermoord.