Emiraten zetten Afrikaanse arbeiders uit na vermoedelijk racistisch gemotiveerde arrestaties
De politie in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hielden afgelopen zomer ten minste 375 Afrikaanse arbeidsmigranten willekeurig vast waarna zij collectief werden uitgezet zonder enige vorm van proces. In detentie ondergingen zij vernederende behandeling en andere mensenrechtenschendingen. Amnesty International wil dat de VAE deze vermoedelijk racistische uitzettingen onderzoekt en zorgt voor schadeloosstelling van de slachtoffers.
In de nacht van 24 op 25 juni 2021 viel de politie een complex binnen waar veel arbeidsmigranten wonen. De honderden mensen die werden opgepakt, mochten geen persoonlijke bezittingen meenemen. Documenten zoals legitimatiebewijzen en verblijfsvergunningen werden afgepakt en ze werden zonder toegang tot juridische bijstand tussen de een en twee maanden vastgezet. Om de arbeidsmigranten te kunnen uitzetten, vervalsten de autoriteiten coronatests.
Raciaal gemotiveerde aanhoudingen
Amnesty International interviewde acht vrouwen en tien mannen afkomstig uit Kameroen, Nigeria, Oeganda en Ghana. Alle geïnterviewden beschreven een patroon van raciaal gemotiveerde aanhoudingen. De meeste mensen die werden opgepakt, waren zwarte Afrikanen. Een paar Aziatische arbeidsmigranten die in dezelfde flats woonden als de Afrikanen werden alleen daarom ook opgepakt, aldus de geïnterviewden.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken van de VAE gaf op 3 september een verklaring af waarin staat dat 376 vrouwen en mannen werden gearresteerd in verband met mensenhandel. Alle door Amnesty International geïnterviewden bevestigden echter dat de autoriteiten hen niet hadden geïnformeerd over de reden waarom ze werden vastgehouden. Ook konden ze het bewijsmateriaal tegen hen niet inzien of aanvechten.
‘Emiraten geven, Emiraten nemen’
Kabirat Olokunde uit Nigeria werkte als assistent op een internationale school. Op 22 augustus 2021 werd ze het land uitgezet. Ze zei dat de politie haar niet toestond om zich aan te kleden, ook al droeg ze haar nachtkleding, en dar ze geboeid werd afgevoerd. ‘Ik vroeg hen “Waarom ben ik hier? Ik ben geen crimineel. Ik heb mijn papieren. Waarom breng je me hier?” En ze zeiden tegen me: “Emiraten geven, Emiraten nemen”.’
De VAE schond met deze uitzettingen het internationaal recht met betrekking tot het verbod op rassendiscriminatie en het verbod op collectieve uitzetting waardoor er het risico van refoulement bestond.
Zonder juridische procedure en zonder de beoordeling van individuele gevallen en de risico’s voor mensen die werden uitgezet, komen deze uitzettingen neer op collectieve uitzettingen. Die zijn verboden volgens het internationaal recht. De VAE moeten daarom volgens Amnesty International zo snel mogelijk deze slachtoffers hun bezittingen teruggeven en hen ook schadeloosstellen voor de behandeling waar zij aan werden onderworpen voor hun uitzetting.