Elf mannen overgebracht van Guantánamo Bay naar Oman
De Amerikaanse autoriteiten hebben elf mannen vanuit het detentiecentrum op Guantánamo Bay overgebracht naar Oman. De mannen in kwestie komen uit Jemen, maar kunnen vanwege de situatie daar nu niet naar hun eigen land terugkeren.
De mannen zaten meer dan twintig jaar gevangen op Guantánamo Bay, Cuba, zonder enige vorm van proces of aanklacht. Ze werden gearresteerd in het kader van de zogenaamde ‘war on terror’.
“Wij verwelkomen het feit dat deze elf mannen door de regering Biden zijn overgebracht naar Oman, want dit had al veel eerder moeten gebeuren”, zegt Daphne Eviatar van Amnesty International USA.
“De Amerikaanse overheid heeft nu de plicht ervoor te zorgen dat de regering van Oman hun mensenrechten zal respecteren en beschermen.”
“We zijn blij dat president Biden deze stap neemt voor het einde van zijn termijn als president. We roepen hem op om eindelijk een einde te maken aan de weerzinwekkende Amerikaanse praktijk van oneindige detentie zonder aanklacht of proces op Guantánamo door de gevangenen die nog daar zijn – en nooit zijn aangeklaagd voor een misdrijf – ook over te brengen naar andere plaatsen. Dit zou een geweldige prestatie zijn in het kader van zijn presidentschap.”
Al 23 jaar gevangen
De militaire detentiefaciliteit Guantánamo vormt een grote smet op de mensenrechten in de Verenigde Staten. In januari is het 23 jaar geleden dat de gevangenis werd geopend, met als doel om moslimmannen buiten het bereik van de Amerikaanse wet op te sluiten. De meeste mannen die er gevangen zaten en nog zitten, worden voor onbepaalde tijd vastgehouden en hebben nooit een proces gehad. Op dit moment zitten er nog vijftien mannen vast. Zes van hen werden nooit aangeklaagd voor een misdrijf.
Amnesty International spreekt zich al lang uit over de situatie in Guantánamo Bay. In 2021 publiceerde Amnesty International een rapport over mensenrechtenschendingen in het detentiecentrum.
Eén van de gevangenen die nu naar Oman is gebracht, is Toffiq al-Bihani. Amnesty voerde veel actie voor hem. Hij zat sinds 2003 op Guantánamo. Al in 2010 besloten de Amerikaanse autoriteiten dat hij geen gevaar vormde en kon worden overgebracht naar een ander land.
In november 2024 riep Amnesty International president Biden onder meer op om alle gevangenen van Guantánamo Bay die zijn aangemerkt voor vrijlating over te brengen naar andere plaatsen. Amnesty roept Biden daarnaast op om de detentiefaciliteit te sluiten voor hij aftreedt als president.