Egyptische student Patrick George Zaki bedankt actievoerders
De Egyptische student Patrick George Zaki werd in december 2021 voorlopig vrijgelaten. Hij bedankt iedereen die hem steunde: ‘Een berichtje dat voorbijkomt is soms een levenslijn’.
Patrick George Zaki bracht 22 maanden door in willekeurige gevangenschap voor valse aanklachten dat hij nepnieuws zou verspreiden. Dit zou hij hebben gedaan in een artikel uit 2019. Daarin publiceerde hij dagboekfragmenten over de discriminatie van koptische christenen in Egypte.
Er werd veel actie gevoerd voor Zaki’s vrijlating. Vooral door Amnesty Italië, omdat Zaki in dat land studeerde. Op 7 december 2021 werd Zaki voorlopig vrijgelaten, maar de rechtszaak tegen hem gaat door. Amnesty dringt erop aan dat de aanklachten tegen hem worden ingetrokken.
Dankwoorden
Patrick George Zaki bedankte iedereen die hem steunde: ‘Ik wil iedereen bedanken die mij op wat voor manier dan ook steunde tijdens mijn gevangenschap. Hoe meer de reikwijdte van de steun in het buitenland tot me doordrong, hoe meer ik erop vertrouwde dat mijn vrijlating nabij kwam. Ik wil benadrukken dat een berichtje dat voorbijkomt soms een levenslijn kan zijn voor de gevangene, weg uit de angst en wreedheid van wat je doormaakt. De steunbetuigingen hebben een magische uitwerking. De verzender denkt misschien dat het niet zal werken, maar dat is niet waar. Elke boodschap in elke vorm, of het nu via video, post of een foto is, herinnert de gevangene aan het belang van van wat hij doormaakt. En dat zijn gevangenschap een verschil maakt en het besef van anderen over wat er gaande is, verandert. Stop dus niet met het steunen van gewetensgevangenen. Er zijn er nog heel veel die “vrijheid” verdienen.’
Achtergrond
Patrick Zaki was een van de vele mensenrechtenverdedigers en vreedzame politieke activisten die in Egypte achter de tralies zitten. De meesten van hen zijn opgepakt in verband met protesten in september 2019. De demonstranten riepen president Abdel Fattah al-Sisi destijds op om af te treden.
Aanleiding voor de protesten waren video’s waarin de voormalige militair Mohamed Ali legerleiders en de president ervan beschuldigde overheidsgeld te verspillen met de bouw van luxe eigendommen. In de weken die volgden, documenteerde Amnesty International hoe de Egyptische veiligheidstroepen massaal vreedzame demonstranten, journalisten, mensenrechtenadvocaten, activisten en politieke figuren arresteerden in een poging critici het zwijgen op te leggen en verdere protesten te ontmoedigen. Volgens Egyptische mensenrechtenadvocaten hebben de autoriteiten ten minste 4.000 mensen gearresteerd in verband met hun vermeende deelname of steun aan de protesten.