© Private

Egypte: veroordeling activist Sanaa Seif aanfluiting voor het rechtssysteem  

De veroordeling gisteren van de Egyptische mensenrechtenactivist en filmmaakster Sanaa Seif is gebaseerd op valse beschuldigingen en een aanfluiting voor het rechtssysteem. Amnesty International roept de autoriteiten op om de jonge vrouw onmiddellijk vrij te laten.

De 27-jarige Sanaa Seif werd door een rechtbank in Caïro veroordeeld tot 1,5 jaar gevangenisstraf wegens het verspreiden van ‘vals nieuws’, het ‘misbruik van sociale media’ en het ‘beledigen van een politieagent’.

Kritiek bestraffen

‘Dit vonnis is weer een flinke klap voor het recht op vrijheid van meningsuiting in Egypte’, zegt Amna Guellali van Amnesty International. ‘De Egyptische autoriteiten laten hiermee zien dat ze alle kritiek op de slechte mensenrechtensituatie in Egypte zullen bestraffen.’

Sanaa Seif werd op 23 juni 2020 opgepakt door onbekende veiligheidstroepen, zonder arrestatiebevel, vlak voor het Openbaar Ministerie waar ze juist van plan was een aanklacht in te dienen over een gewelddadige aanval een dag eerder. Die dag wachtte Sanaa samen met haar moeder Laila Soueif en haar zus Mona Seif, beiden ook bekende mensenrechtenactivisten, bij het Tora-gevangeniscomplex in Caïro op nieuws van haar ook al onterecht gevangengezette broer Alaa Abdel Fattah.

Stokslagen

Een groep vrouwen kwam naar de familie toe en sloeg hen met stokken, scheurden hun kleren, sleepten ze over de grond mee en stalen een deel van hun bezittingen. Een politieagent zou Laila Soueif naar de aanvallers hebben geduwd, terwijl een ander de aanvallers beval hen ‘uit de aangewezen wachtruimte te halen’. Volgens foto’s die door Amnesty International zijn onderzocht, liet de aanval zichtbare sporen achter op de lichamen van de vrouwen.

‘In plaats van een onderzoek te laten uitvoeren naar de aanval op Sanaa Seif en haar familie op 22 juni 2020 in het volle zicht van de veiligheidstroepen, hebben de Egyptische autoriteiten haar willekeurig gearresteerd en haar nu gevangengezet op grond van valse beschuldigingen die alleen zijn gebaseerd op haar vreedzame kritiek, waaronder het uiten van zorgen over de levens en gezondheid van gedetineerden’, aldus Amna Guellali.

Valse informatie

Ook het verslag van haar arrestatie bleek na inzage door Amnesty valse informatie te bevatten. Er werd beweerd dat Seif was gearresteerd bij een controlepost en een arrestatiebevel te zien kreeg. Tot nu toe hebben de Egyptische autoriteiten de wettigheid van haar arrestatie of de aanval op haar familie niet onderzocht.

De aanklacht wegens belediging van een agent is gebaseerd op een verbale woordenwisseling met een politieagent toen hij Seifs moeder op de dag van de aanval duwde, wat Seif deelde op sociale media. Sanaa Seif was ook kritisch over de verkeerde aanpak door de autoriteiten van corona-uitbraken in de overvolle en onhygiënische gevangenissen van Egypte, en riep op tot vrijlating van mensen die willekeurig vastzitten, onder wie haar broer.

Onmiddelijk vrijlaten

‘De Egyptische autoriteiten moeten Sanaa Seif onmiddellijk vrijlaten en dringend een onderzoek openen naar de gewelddadige aanval op haar en haar familie, inclusief de medeplichtigheid van veiligheidstroepen aan de aanval’, stelt Amna Guellali.

Amnesty International heeft het bewijsmateriaal tegen Sanaa Seif beoordeeld – inclusief opmerkingen die online zijn geplaatst over de aanval op 22 juni – en concludeerde dat de kritiek die ze uitte niet neerkwam op het bepleiten van haat die aanzet tot discriminatie, vijandigheid of geweld.

Belediging geen misdrijf

Volgens het internationaal recht is ‘belediging’ geen misdrijf en rechtvaardigt het geen enkele beperking van de vrijheid van meningsuiting. Bovendien heeft het VN-Mensenrechtencomité verklaard dat ‘het enkele feit dat vormen van meningsuiting worden beschouwd als beledigend voor een publieke figuur, niet voldoende is om het opleggen van sancties te rechtvaardigen’.

Sinds 2014 is Sanaa Seif al veroordeeld geweest en gevangengezet in verband met twee andere zaken wegens het uitoefenen van haar recht op vrijheid van vreedzame vergadering en meningsuiting.

Egyptische gevangenissen

Seif wordt nu net als haar broer opgesloten in een van Egyptes overvolle gevangenissen. Amnesty International zette onlangs nog de schijnwerper op de notoir overvolle en vuile gevangenissen van Egypte. Vandaag publiceerde de organisatie ook een rapport over het grote risico dat gevangenen wereldwijd lopen op een coronabesmetting, met ook aandacht voor de situatie in Egypte.

Meer over dit onderwerp