Egypte: leger gebruikt verboden clusterbommen
Het Egyptische leger heeft bij recente luchtaanvallen in de noordelijke Sinaï verboden clusterbommen afgeworpen. Amnesty International heeft dit geconcludeerd na analyse van videobeelden.
Experts van Amnesty International hebben op recente video-opnames onontplofte Mk 118-clustermunitie ontdekt, die alleen maar door de luchtmacht van Egypte kan zijn afgeworpen. De munitie is gefabriceerd in de Verenigde Staten.
“Beweringen dat deze munitie daar is neergelegd door leden van bewapende groepen worden niet ondersteund door het onderzoek,” zegt Naija Bounaim, onderdirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika bij Amnesty.” De beelden laten zien dat de submunitie onaangeroerd is en in goede conditie is; het serienummer is duidelijk zichtbaar. Dit doet vermoeden dat de submunitie gebruikt is in een recente operatie.”
Blijvend gevaar
Clusterbommen worden afgeworpen door vliegtuigen of afgeschoten door artillerie. Ze bevatten kleinere submunitie, die willekeurig verspreid wordt. Veel van die submunitie komt niet tot ontploffing en blijft onontploft op de grond liggen, waardoor ze nog jaren nadat een conflict is afgelopen een gevaar vormt.
Op 9 februari van dit jaar kondigde het Egyptische leger de operatie Sinaï 2018 aan, met als doel om ‘het terrorisme een halt toe te roepen’ door gewapende groepen en hun wapendepots in de noordelijke en centrale Sinaï aan te vallen.
“Het Egyptische leger moet onmiddellijk stoppen met het gebruik van deze wapens en alle voorraden vernietigen,” zegt Bounaim. “Alle landen die wapens aan Egypte leveren, inclusief de VS, moeten de export van wapens die gebruikt kunnen worden voor serieuze mensenrechtenschendingen, onmiddellijk stilleggen. Clusterbommen zijn verboden onder internationaal recht, om hele goede redenen.”
Klik hier voor het volledige Engelstalige persbericht.