Egypte: oneerlijke rechtszaak leidt tot 10 doodvonnissen
Een rechtbank in Caïro, Egypte hield een massa-rechtszaak tegen 206 aangeklaagden, waarbij 10 mensen ter dood werden veroordeeld en 153 mensen gevangenisstraffen kregen opgelegd van tussen de 10 jaar en levenslang.
‘De uitspraak van deze zaken is een schoffering van het recht’, zegt Amna Guellali van Amnesty International. ‘Dit was een massa-rechtszaak van meer dan 200 mensen. De zaak is omgeven door gedwongen verdwijningen en marteling, ook van kinderen. De Egyptische autoriteiten stonden de beklaagden geen advocaten toe tijdens de zaak, en sommigen van hen hebben hun familie al sinds 2016 niet meer gezien. De meeste beklaagden zitten vast in de beruchte Al-Aqrab en Tora Maximum Security Two Prison, onder wrede en onmenselijke omstandigheden, die op marteling kunnen neerkomen.’
Amnesty: ‘Vonnissen moeten worden ingetrokken’
De autoriteiten moeten alle aanklachten van gedwongen verdwijningen en marteling onderzoeken, en de gevangenen onmiddellijk toegang geven tot hun families, advocaten en medische hulp. Omdat de standaarden voor een eerlijke rechtszaak niet zijn nageleefd, moeten alle gevangenen worden vrijgelaten en moeten de vonnissen worden ingetrokken. De meeste gevangenen zitten al meer dan twee jaar vast in voorarrest, wat indruist tegen de Egyptische wet. Als ze worden aangeklaagd voor internationaal geaccepteerde aanklachten, moeten ze eerlijke rechtszaken krijgen, zonder mogelijkheid de doodstraf opgelegd te krijgen.
Het ter dood veroordelen van 10 mensen, zeker na een oneerlijke rechtsgang, is een schending van het recht op leven. De autoriteiten moeten een moratorium op het gebruik van de doodstraf instellen en geen doodvonnissen meer opleggen.
Achtergrond
In februari 2015 verwees de Supreme State Security Prosecution (openbaar aanklager) meer dan 200 mensen naar de rechtbank voor verschillende aanklachten zoals terrorisme, vernieling van gebouwen en moord. De zaak staat ook bekend onder de naam ‘Helwan Brigades’ en gaat over een groep mensen die opkwam in augustus 2014 en de verantwoording opeiste voor aanvallen op de politie.
Ten minste vier van de gevangenen waren onder de 18 jaar oud ten tijde van hun arrestatie. Youssef Samir was 16 jaar toen hij in juli 2014 werd gearresteerd en twee maanden ‘verdween’. Tijdens deze periode werd hij door de nationale veiligheidsdienst gemarteld met elektrische schokken en werd hij geslagen. Vijf van de opgepakte mensen overleden in de gevangenis vanwege een gebrek aan medische hulp. De andere 43 werden vrijgelaten.
Ten minste 356 mensen werden in 2021 door Egyptische rechtbanken ter dood veroordeeld. Dit was het hoogste aantal doodvonnissen dat Amnesty International dat jaar wereldwijd documenteerde – afgezien van China.
Amnesty International is altijd en overal tegen de doodstraf. Lees hier waarom.