Amal Fathy uit Egypte
© Private

Egypte: hoop op gerechtigheid vervlogen na bevestiging celstraf voor activist Amal Fathy

In Egypte heeft het Hof van Cassatie bevestigd dat Amal Fathy tot 1 jaar gevangenisstraf blijft veroordeeld. De mensenrechtenverdediger uitte kritiek op het falen van de Egyptische autoriteiten om vrouwen te beschermen tegen seksuele intimidatie.

Door de beslissing van het Hof is de hoop op gerechtigheid voor Fathy in rook opgegaan. Duidelijk is dat de Egyptische autoriteiten geen poging doen om de slechte mensenrechtensituatie in het land te verbeteren.

Vrije meningsuiting onderdrukt

‘Het is geen misdrijf om kritiek te leveren op het falen van de regering om seksuele intimidatie aan te pakken’, zegt Philip Luther van Amnesty International. ‘Niemand mag gestraft worden – laat staan ​​gevangenisstraf krijgen – voor gebruikmaking van het recht op vrijheid van meningsuiting om te pleiten voor een veiligere samenleving voor vrouwen. De Egyptische autoriteiten moeten ervoor zorgen dat deze onrechtvaardige veroordeling onmiddellijk wordt vernietigd.’

Eigen mensenrechtenstrategie ondermijnd

‘In hun nationale mensenrechtenstrategie prijzen de Egyptische autoriteiten hun inspanningen om de rechten van vrouwen te beschermen. Maar uit de uitspraak van het Hof blijkt dat ze vastbesloten zijn deze te ondermijnen. De internationale gemeenschap moet hierop reageren door een onafhankelijk controle- en rapportagemechanisme op te zetten dat de mensenrechtensituatie in Egypte kan onderzoeken. Ook seksueel en gendergerelateerd geweld en het strafbaar stellen van degenen die zich ertegen uitspreken moet daarbij worden onderzocht’, zegt Luther.

Achtergrond

In september 2018 werd Amal Fathy veroordeeld tot 2 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf omdat zij in een video kritiek leverde op de autoriteiten, die seksuele intimidatie niet weten in te dammen. Ze zat toen al lange tijd onterecht in voorarrest vanwege een andere rechtszaak. Ze werd daarin onder meer beschuldigd ‘lid van een terroristische groep’ te zijn. In december 2018 beval de rechter in die zaak nog haar voorwaardelijke vrijlating, waarna ze op 27 december vrijkwam. Ze werd daarna onder huisarrest geplaatst. Drie dagen later bevestigde een rechter in de zaak over de kritische video haar voorwaardelijke gevangenisstraf.

Amal Fathy is getrouwd met Mohamed Lotfy, voormalig onderzoeker van  Amnesty International en nu directeur van de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden. Lees de blog die Lofty schreef naar aanleiding van de arrestatie van zijn vrouw.

 

Lees hier het artikel ‘5 redenen waarom u Amal Fathy moet leren kennen’ van Rob Vreeken in de Volkskrant.

 

Meer over dit onderwerp