Eerste executies in Japan sinds 2019
In Japan zijn vandaag drie mensen opgehangen. Bij het aantreden van de nieuwe premier Fumio Kishida was er hoop op verbetering voor de mensenrechten in Japan, maar de executies van vandaag laten zien dat de regering weinig respect heeft voor het recht op leven.
‘Na twee jaar zonder executies, voelt dit als een gemiste kans voor Japan om stappen te nemen om de wrede praktijk van de doodstraf af te schaffen’, zegt Chiara Sangiorgio van Amnesty International.
‘Meer dan 100 landen wereldwijd hebben de doodstraf compleet afgeschaft in de wet, en tweederde heeft de straf in de wet of praktijk afgeschaft. Het is ontmoedigend dat Japan tegen deze trend ingaat door deze wrede en onmenselijke straf te blijven gebruiken. Het is de hoogste tijd dat het land een moratorium op alle executies instelt als een belangrijke eerste stap.’
Geheime executies
Op dinsdag 21 december 2021 werden terdoodveroordeelden Yasutaka Fujishiro, Mitsunori Onogawa en Tomoaki Takanezawa opgehangen. Japan is een van de landen die de afgelopen jaren is doorgegaan met het uitvoeren van executies. In 2020 waren er volgens gegevens van Amnesty International 483 executies in 18 landen – China niet meegerekend. Dit was het laagste aantal in 10 jaar tijd.
In Japan worden executies in het geheim uitgevoerd en gevangenen krijgen meestal slechts een paar uur van tevoren te horen dat ze geëxecuteerd gaan worden. Sommigen worden helemaal niet gewaarschuwd. De families worden vaak pas na de executie op de hoogte gesteld.
Amnesty International roept Japan al lang op om een moratorium (stop) op alle executies in te stellen, als een eerste stap op weg naar een totale afschaffing van de doodstraf in het land.
De executies van vandaag zijn de eerste die plaatsvinden onder de nieuwe premier Kishida, die in oktober 2021 aantrad.
De geëxecuteerden
Yasutaka Fujishiro vermoordde zeven familieleden in 2004. Mitsunori Onogawa en Tomoaki Takanezawa werden veroordeeld voor twee moorden in 2003.
Fujishiro lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis, maar de rechtbank oordeelde dat hij verantwoordelijk gehouden kon worden voor zijn misdrijven. Onogawa had een tweede beroep aangetekend voor een herziening van zijn zaak, die nog steeds liep toen hij werd geëxecuteerd. Takanezawa had een beroep bij de hogere rechtbank ingetrokken.
In december 2019 vond de laatste executie plaats in Japan. Toen werd een Chinese man, die was veroordeeld voor vier moorden, opgehangen.
Altijd en overal tegen de doodstraf
Amnesty International is in alle gevallen tegen de doodstraf, onafhankelijk van de omstandigheden van het misdrijf, schuld, onschuld, of andere eigenschappen van het individu, of de methode die gebruikt wordt door de staat om een executie uit te voeren.