Een oproep tot vrede is geen terroristische propaganda

President Erdogan sprak deze week boos over verraders en sympathisanten van terroristen die de nationale veiligheid in Turkije ondermijnen. Je zou denken dat dit een reactie is op de recente bomaanslag in Istanbul, waarbij elf doden vielen. Niets is minder waar. Erdogan heeft het over 1128 academici, de ‘zogenaamde intellectuelen’, die hun handtekening zetten onder een petitie waarin de militaire belegering van Koerdische rebellen in het Zuid-Oosten van Turkije wordt bekritiseerd.

Door Laurien de Vos, Turkije coördinator bij Amnesty Nederland

1128 Academici van meer dan 88 Turkse en buitenlandse universiteiten ondertekenden vorige week een petitie om het geweld in het Zuid-Oosten van Turkije te beëindigen. Met de petitie ‘We won’t be a party to this crime’, roepen deze ‘Academici voor Vrede’ op tot vrede. Onder de ondertekenaars bevindt zich onder andere de bekende Amerikaanse filosoof Noam Chomsky.

De aanklager in Istanbul heeft een onderzoek geopend naar alle 1128 ondertekenaars. De aanklachten variëren van ‘terroristische propaganda’ en het ‘oproepen tot haat, geweld en het overtreden van de wet’ tot ‘het beledigen van Turkse instituties en de Turkse Republiek’. Wanneer zij worden veroordeeld kunnen zij een tot vijf jaar gevangenisstraf krijgen. Amnesty is solidair met de academici. De vrijheid van meningsuiting en academische vrijheid is in het geding. Daarom roept Amnesty de Turkse autoriteiten op tot het stoppen van het onderzoek naar de academici en het garanderen van hun veiligheid.

Dat een oproep voor vrede zoveel stof doet opwaaien is typerend voor het Turkije onder Erdogan. Erdogan nodigde Chomsky uit om de regio te bezoeken en het ‘werkelijke plaatje’ te zien. Chomsky sloeg de uitnodiging af. De petitie is uit solidariteit nog veel vaker ondertekend, zowel door Turken als buitenlanders. Aan de andere kant uitte Turkse maffiabaas Sedat Peker doodsbedreigingen aan het adres van de 1128 ondertekenaars, hij zou ‘zich douchen in hun bloed’.

De Amerikaanse ambassadeur John Bass was snel met zijn veroordeling. Hij zei: ‘Uitingen van zorgen over geweld staan niet gelijk aan terrorisme. Kritiek op de regering staat niet gelijk aan verraad’.

De EU liet weten de situatie te volgen. En Nederland is nog stil.

Minister Koenders, laat u nog weten wat u er van vindt dat mensen in Turkije die een petitie ondertekenen voor vrede, vervolgd worden alsof zij criminelen zijn, ontslagen worden en mogelijk in de cel belanden?

Met een petitie voeren wij deze week actie tegen de belegering van een aantal Turkse steden. In het zuidoosten van Turkije geldt sinds weken een 24-uurs uitgaansverbod. Sinds augustus zijn er meer dan 150 inwoners gedood, onder wie vrouwen, kinderen en bejaarden. In de belegerde wijken is een tekort aan water, elektriciteit en voedsel en ambulances mogen er vaak niet in. De situatie voor de 200.000 bewoners wordt steeds nijpender.

Teken onze petitie hier. Dat kan in Nederland gelukkig zonder gevaar. Roep de Turkse autoriteiten op de inwoners van de belegerde gebieden toegang te geven tot voedsel, medische zorg en andere benodigdheden.