Eén jaar na ontvoering schoolmeisjes nog grote terreur door Boko Haram
De schoolmeisjes uit Chibok zijn niet de enige slachtoffers van Boko Haram: sinds begin 2014 zijn in Nigeria ten minste tweeduizend vrouwen en meisjes ontvoerd. Zij worden gedwongen te werken als seksslaaf en getraind om te vechten.
In een vandaag verschenen rapport van Amnesty International worden verschillende oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid van Boko Haram beschreven. De gewapende groep in het noordoosten van Nigeria gebruikt wrede middelen om de bevolking te onderdrukken. Zo worden zowel christelijke als moslimmannen en -jongens gedwongen zich bij Boko Haram aan te sluiten of op grote schaal geëxecuteerd. Meisjes en vrouwen worden ontvoerd, gevangengezet en in veel gevallen verkracht, gedwongen uitgehuwelijkt en gedwongen mee te doen aan gewapende aanvallen, soms op hun eigen dorpen.
Grootschalige vernietiging
Het rapport bevat nieuw bewijs, waaronder nieuwe satelietbeelden, van de grootschalige verwoesting die Boko Haram achterlaat. De 19-jarige Aisha vertelde Amnesty hoe ze in 2014 op een bruiloft werd ontvoerd. Ze moest met een Boko Haram-strijder trouwen en leerde vechten:
‘Ze leerden de meisjes om met geweren te schieten. Ik leerde ook bommen te gebruiken en om dorpen aan te vallen. Ik deed mee aan een aanval op mijn eigen dorp.’
Tijdens de drie maanden dat Aisha gevangen werd gehouden, werd ze herhaaldelijk verkracht, soms door een groep strijders. Ze zag hoe Boko Haram meer dan vijftig mensen vermoordden, onder wie haar zus:
‘Sommige mensen weigerden zich te bekeren. Anderen wilden niet leren om mensen te doden. Ze werden in de jungle in een massagraf begraven. Ik kon het gat niet zien, maar we konden altijd de geur van de dode lichamen ruiken als ze begonnen te rotten.’
Nieuwe satelietbeelden
Sinds het begin van 2014 heeft Amnesty International minstens 300 aanvallen van Boko Haram op burgers gedocumenteerd. Uit nieuwe satelietbeelden van onder meer de stad Bama, blijkt hoe grootschalig de verwoesting van de gewapende groep is. Bijna 70 procent van Bama is vernietigd en de straten lagen bezaaid met dode lichamen. Het rapport verhaalt verder over de strikte leefregels die Boko Haram aan de burgerbevolking oplegt en de groeiende spanningen tussen christenen en moslims in Nigeria.
Amnesty International roept Boko Haram op het doden van burgers te stoppen. De Nigeriaanse overheid moet alle mogelijke wettelijke stappen ondernemen om burgers te beschermen en de veiligheid in het noordoosten van Nigeria te waarborgen. Slachtoffers van ontvoering moeten worden bevrijd en oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid moeten worden onderzocht. Daarnaast moeten de daders worden berecht. De informatie die Amnesty international heeft verzameld zou door het Internationale Strafhof moeten worden meegenomen in haar lopende onderzoek naar de situatie in Noord-Oost Nigeria.
Bekijk het geënsceneerde verhaal van Aisha: