Actie voor Nahid Taghavi in Berlijn, 2021
© Amnesty International / Jarek Godlewski

Duits-Iraanse activist Nahid Taghavi eindelijk vrij!

Vrouwenrechtenactivist Nahid Taghavi is na meer dan 1.500 dagen gevangenschap in Iran vrijgelaten. Op 12 januari keerde ze terug naar Duitsland, waar ze woont.  

Nahid Taghavi is al sinds haar studententijd politiek actief, woont in Keulen en werd tijdens een bezoek aan Iran in oktober 2020 gearresteerd. Ze werd na een oneerlijke rechtszaak veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar en acht maanden voor het behoren tot een “illegale groep” en het uitvoeren van “propaganda-activiteiten tegen de staat”. Dit waren verzonnen aanklachten. Nahid Taghavi werd gemarteld en maandenlang in eenzame opsluiting vastgehouden.  

Nahid Taghavi en Mariam Claren
© byndc.agency/HAWAR.help via AP
Nahid Taghavi en Mariam Claren

Amnesty International voerde sinds haar arrestatie actie voor de vrijlating van Nahid Taghavi. Haar dochter Mariam Claren, ook een mensenrechtenactivist, reageert op de vrijlating van haar moeder: 

“Mijn moeder is eindelijk thuisgekomen. We kunnen niet in woorden uitdrukken hoe blij we zijn. Tegelijkertijd zijn we verdrietig over de vier jaar die ze ons hebben ontnomen en over de gruwelen die zij heeft moeten doorstaan in de Evin-gevangenis.” 

Marteling en eenzame opsluiting 

Tussen haar arrestatie en haar veroordeling werd Nahid Taghavi meer dan zeven maanden lang in eenzame opsluiting gehouden. Ze had toen geen bed en moest zonder kussens op de grond slapen. Ze werd 24 uur per dag in de gaten gehouden en mocht maar 30 minuten per dag naar buiten – geblinddoekt. Deze onmenselijke gevangenisomstandigheden hadden een grote impact op haar. Haar gezondheid ging in de gevangenis ernstig achteruit. 

In juli 2022 werd Nahid Taghavi op medische gronden vrijgelaten, vanwege acute gezondheidsproblemen. In november 2022 werd ze echter weer teruggestuurd naar de gevangenis, ondanks dat haar medische behandeling nog gaande was. In 2024 werd ze nog twee keer op medische gronden vrijgelaten en onder huisarrest in haar flat geplaatst. Ze moest een enkelband dragen en binnen 1.000 meter afstand van haar woning blijven.

“Er zijn nog veel andere gewetensgevangenen als mijn moeder die nog vastzitten in Iran”, zegt Mariam Claren. “Honderden van hen lopen het risico geëxecuteerd te worden. De Iraanse autoriteiten mogen niet langer straffeloos wegkomen met hun acties.” 

Mensen als onderhandelingsmiddel

“We zijn verheugd over de vrijlating van Nahid Taghavi en heel blij voor haar familie”, zegt Julia Duchrow, directeur van Amnesty International Duitsland. “Nahid Taghavi werd alleen maar gevangengezet omdat ze vreedzaam gebruikmaakte van haar recht op vrijheid van meningsuiting – dat had nooit mogen gebeuren.” 

“Haar verhaal is dat van zoveel mensen die hun stem gebruiken om zich te verzetten tegen de onderdrukking van de Iraanse autoriteiten. Ze maakt deel uit van een wereldwijde beweging die vecht voor vrijheid en rechtvaardigheid.” 

De afgelopen jaren hebben de Iraanse autoriteiten tientallen mensen met een dubbele nationaliteit gevangengezet. Onder hen zijn journalisten, academici en mensenrechtenverdedigers. De autoriteiten gebruiken deze willekeurig vastgezette mensen met dubbele nationaliteit en buitenlandse nationaliteit als onderhandelingsmiddel met andere landen. 

Oproep Amnesty 

Amnesty International roept de Iraanse autoriteiten op om het recht op vrijheid van meningsuiting en vereniging te respecteren, en een einde te maken aan willekeurige arrestaties en marteling in het land. Alle mensen die willekeurig vastzitten, zoals gewetensgevangenen, moeten onmiddellijk worden vrijgelaten. Ook moet er een moratorium worden ingesteld op executies.  

Meer over dit onderwerp