Doodstraflanden staan steeds meer alleen

In de afgelopen tien jaar schaften in totaal 31 landen de doodstraf in wetgeving en praktijk af, waarmee het totaal op 139 kwam. Tien jaar geleden waren dat er 108. In 1977, toen Amnesty International haar wereldwijde campagne tegen de doodstraf begon, hadden nog maar 16 landen de doodstraf afgeschaft.

Momenteel wordt de doodstraf nog door 58 landen gehandhaaft. Van deze landen heeft de helft de straf sinds 2003 ook daadwerkelijk uitgevoerd. Minder dan eenderde van deze landen heeft de afgelopen vier jaar jaarlijks gevangenen geëxecuteerd.

China
Het totaal aantal executies dat Amnesty geregistreerd heeft in 2010 daalde van 714 mensen in 2009, tot 527 mensen in 2010. In het afgelopen decennium voerden China, Iran, Saudi-Arabië en Jemen de doodstraf het meest uit. Waarschijnlijk heeft China in 2010 duizenden mensen geëxecuteerd, maar het land houdt het aantal executies nog steeds geheim.

Terwijl steeds meer landen de doodstraf afschaffen, is er een aantal landen, zoals China en Iran dat de doodstraf toepast voor zeer uiteenlopende overtredingen en misdrijven. Twee regio’s zijn verantwoordelijk voor de meeste executies wereldwijd: Azië en het Midden-Oosten.

Drugsgerelateerd
Een groot deel van de executies of doodstraffen in 2010 in China, Egypte, Indonesië, Iran, Laos, Libië, Thailand, de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië en Jemen waren voor drugsgerelateerde misdrijven.

Iran, Pakistan, Saudi-Arabië, Soedan, en de Verenigde Arabische Emiraten spraken doodstraffen uit voor minderjarigen.

Het rapport laat zien dat er niet alleen vooruitgang is: enkele landen zijn weer begonnen met executies na dit een periode niet gedaan te hebben, Gambia breidde het aantal misdrijven waarop de doodstraf staat uit.

‘Ondanks deze tegenslagen brachten de ontwikkelingen in 2010 ons dichter bij wereldwijde afschaffing van de doodstraf, aldus Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International. ‘De president van Mongolië kondigde een moratorium op de doodstraf af, hoewel de doodstraf in dat land nog steeds als staatsgeheim beschouwd wordt. Voor de derde keer en met meer steun dan ooit, riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op tot een moratorium op executies’.

‘Een wereld zonder doodstraf is niet alleen mogelijk, het is ook onvermijdelijk. De vraag is alleen hoelang het nog gaat duren’.