Dodelijk geweld in Myanmar
De afgelopen weken gingen honderdduizenden mensen in Myanmar de straat op uit protest tegen de militaire staatsgreep van 1 februari. Het leger greep hard in waardoor er doden en gewonden zijn gevallen. De dodelijkste dag tot nu toe was 3 maart toen 22 mensen werden gedood. Het lijkt erop dat de militairen doelbewust op vreedzame demonstranten schieten.
Volgens de meest recente schattingen van de AAPP-B (Assistance Association of Political Prisoners Burma) werden op 3 maart in Myanmar 22 mensen gedood door de veiligheidstroepen. Op 28 februari zouden zeventien mensen zijn omgekomen. Volgens lokale media waren schotwonden in het hoofd en de rug de doodsoorzaak.
Het ziet ernaar uit dat de strategie van de veiligheidstroepen is om met dodelijk geweld in te grijpen bij de protesten. De militaire regering spreekt zich hiertegen niet uit en lijkt dit geweld goed te keuren.
Generaal Min Aung Hlaing
Min Aung Hlaing, hoofd van het leger en leider van de recente coup, werd eerder door Amnesty International beschuldigd van misdaden tegen de mensheid. Het geweld dat zich nu over Myanmar verspreidt, is nieuw bewijs van wreedheden onder zijn bevel. Een Fact Finding Missie van de VN riep eerder ook op Min Aung Hlaing en andere hooggeplaatste militairen te onderzoeken en te vervolgen voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en genocide.
Uit eerder onderzoek van Amnesty International bleek hoe bepaalde bataljons van het leger van Myanmar zich schuldig maakten aan zeer ernstige mensenrechtenschendingen. Dezelfde infanterietroepen zijn nu ook waargenomen op bepaalde plekken bij demonstraties na de staatsgreep.
De ‘Tatmadaw’ – het leger van Myanmar – maakt zich al jaren schuldig aan schendingen tegen etnische minderheden in het land, met complete straffeloosheid. Nu zet het leger dezelfde tactieken in steden in, voor het oog van camera’s. Dit is een alarmerende nieuwe ontwikkeling.
Er zijn steeds meer gevallen van het onwettig doden van mensen, waaronder ook buitengerechtelijke executies. Er wordt geen poging ondernomen om dit geweld door het leger te stoppen. Amnesty maakt zich ernstig zorgen nu er geloofwaardig bewijs is van de inzet van machinegeweren in Yangon, en militaire gevechtsvliegtuigen die over Yangon en Mandalay vlogen.
Mensenrechtenschendingen moeten worden onderzocht
Er moet een direct, effectief, onpartijdig en onafhankelijk onderzoek komen naar de schokkende mensenrechtenschendingen in Myanmar. Ook naar degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn. De militaire leiders gaan ervan uit dat ze hiermee wegkomen, maar de internationale gemeenschap moet ervoor zorgen dat dat niet het geval is.