Digitale surveillance in de strijd tegen corona: alleen met respect voor mensenrechten
Wereldwijd maken regeringen steeds meer gebruik van digitale surveillance om de coronacrisis het hoofd te bieden. Omdat daar ook risico’s aan kleven, hebben Amnesty International en andere ngo’s een lijst met strikte maatregelen opgesteld. Daaraan moet voldaan worden om mensenrechten te waarborgen en te voorkomen dat deze surveillance te ver gaat.
Samen met meer dan honders andere organisaties, zoals Access Now, Human Rights Watch en Privacy International, ondertekende Amnesty de verklaring.
Geen vrijbrief voor uitbreiding surveillance
Technologie kan een belangrijke rol spelen in de wereldwijde strijd tegen het coronavirus. Maar de huidige situatie geeft overheden geen vrijbrief om digitale surveillance zomaar uit te breiden. Uit het recente verleden is gebleken dat regeringen tijdelijke surveillance-maatregelen moeilijk weer opgeven. ‘We moeten niet al slaapwandelend een permanente bewakingsstaat ingaan’, zegt Rasha Abdul Rahim van Amnesty’s Tech-programma.
‘Een toegenomen digitale surveillance om de coronacrisis aan te pakken, kan slechts onder strikte voorwaarden. De autoriteiten kunnen niet zomaar het recht op privacy naast zich neer leggen. Ze moeten ervoor zorgen dat nieuwe maatregelen op surveillance-gebied de mensenrechten waarborgen. Als regeringen technologie inzetten in hun aanpak van het coronavirus Covid-19, moeten ze dat doen met respect voor mensenrechten.’