De omstandigheden zijn perfect, als je van dwangarbeid houdt

‘Het enige dat me in leven houdt is de gedacht aan mijn kinderen’
Sakib uit Bangladesh, 28 jaar

Sakib leende 3.600 euro om iemand te betalen die voor hem een goede baan in Qatar kon regelen. Een baan waarmee hij zijn gezin kon onderhouden. Eenmaal aangekomen in Qatar bleek dat de realiteit anders was. Hij werkt als tuinier aan het Aspire-trainingscomplex in Qatar. Hij verdient 160 euro per maand. Dat gaat bijna helemaal op aan rente, terwijl hij ook in het levensonderhoud van zijn vrouw en twee kinderen in zijn thuisland moet voorzien.

‘Elke grasspriet is perfect gemaaid, de omstandigheden zijn perfect’
Frank uit Nederland, 45 jaar

Frank verdient een miljoen euro per jaar voor het coachen van Ajax. Een goede baan waarmee hij zijn gezin kan onderhouden. Hij vertrok samen met 28 voetballers in januari 2015 naar Qatar om tijdens de winterstop te trainen in het Aspire-trainingscomplex in Qatar.

Door: Emile Affolter, persvoorlichter Amnesty International Nederland

 

De Aspire Zone, is mede mogelijk gemaakt door de uitbuiting van Sakib en tal van andere arbeidsmigranten. Dat blijk uit het rapport dat wij vandaag hebben gepubliceerd. Wij spraken meer dan 231 arbeidsmigranten die werken aan grootschalige bouwprojecten voor het WK Voetval in Qatar. Zonder uitzondering vertelden zij alle 231 dat ze het slachtoffer zijn van uitbuiting. Van smerige accommodaties, het inhouden van loon, bedreiging en in sommige gevallen zelfs dwangarbeid.

De hoofdverantwoordelijkheid voor deze schendingen ligt bij de overheid van Qatar. Die overheid stelt zich tot nu toe apathisch op. Maar naast de overheid heeft ook de FIFA een belangrijke verantwoordelijkheid voor het respecteren van mensenrechten. Dit betekent dat ze met gepaste zorgvuldigheid moet handelen om te voorkomen dat het organiseren van een WK mensenrechtenschendingen veroorzaakt.

De FIFA had kunnen én moeten weten dat voor de bouwactiviteiten arbeidsmigranten zouden worden aangetrokken en dat zij onderworpen zouden worden aan ernstige en systematische uitbuiting. Tot nu toe laat de FIFA het volledig afweten.

Bij eerdere rapporten van Amnesty over Qatar werd vaak gezegd dat er nog veel kon veranderen en dat 2022 nog ver weg was. Feit is dat als er nú niet snel iets gebeurt, een WK zónder mensenrechtenschendingen in 2022 vrijwel onmogelijk is.

In januari 2015 was het voor Frank en zijn spelers al zo ver. Hun voorbereiding op de tweede seizoenshelft werd mede mogelijk gemaakt door uitbuiting.

Mensenrechtenschendingen maken het perfect gemaaide gras van de Aspire Zone mogelijk. De invloed van sponsoren, clubs en de FIFA kan helpen er een einde aan te maken. Zij moeten zich uitspreken. En dat geldt ook voor Frank, 45 jaar uit Nederland.

Lees meer over het rapport in ons nieuwsbericht over Qatar.