De lange arm van Eritrea: ook in buitenland critici door overheid geïntimideerd
Terwijl Eritrea aan het hoofd staat van de VN-Mensenrechtenraad, maken de Eritrese overheid en haar aanhangers zich schuldig aan het bedreigen en intimideren van activisten die vanwege kritiek op de regering naar het buitenland zijn gevlucht.
Dat blijkt uit de nieuwe briefing ‘Repression without borders’ die Amnesty International vandaag publiceert. Uit Amnesty’s onderzoek blijkt dat vooral mensenrechtenverdedigers risico lopen en dan met name in Nederland, Noorwegen, Zweden, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Kenia.
Voor veel mensenrechtenverdedigers en activisten houdt de onderdrukking niet op als ze Eritrea ontvluchten. Ze moeten ook in het buitenland constant over hun schouder kijken en oppassen wat ze zeggen.
Verschillende manieren van onderdrukking
Aanhangers van de Eritrese regeringspartij en regeringsfunctionarissen gebruiken verschillende manieren om critici van het bewind van president Isaias Afwerki lastig te vallen en te intimideren. Zo worden activisten met de dood bedreigd, fysiek aangevallen, worden er leugens over hen verspreid en worden familieleden in Eritrea lastiggevallen.
In april van dit jaar twitterden de Eritrese minister van informatie, de Eritrese ambassadeur in Japan, en de ambassadeur in Kenia over een conferentie in Londen over democratie in Eritrea. Via twitter werden bedreigingen en intimidaties geuit.
Rechtszaak in Nederland
Amnesty’s onderzoek bestrijkt de periode van 2011 tot mei 2019. Het laat zien hoe de autoriteiten van Eritrea de jeugdafdeling van de regeringspartij – de Young People’s Front for Democracy and Justice (YPFDJ) – inzetten om ‘te vechten tegen de vijanden van het land’ in Europa en de VS. De regeringspartij de People’s Front for Democracy and Justice (PFDJ) doet dit door andere Eritreërs in het buitenland te bespioneren.
De lange arm van de Eritrese regering reikt ook tot Nederland. Zo werd hoogleraar Mirjam van Reisen aangeklaagd voor smaad voor een ex-voorzitter van de YPFDJ. Bij de uitspraak in deze zaak oordeelde de rechter in Amsterdam in februari 2016 als volgt:
‘…YPFDJ ontvangt instructies van de PFDJ, dat het doel van de YPFDJ is om het regime van Afewerki te ondersteunen en dat leden van de YPFDJ werken als informanten voor (de ambassades van) het regime in Eritrea. De YPFDJ kan dus, op dit punt, de lange arm van een dictatoriaal regime worden genoemd.’
Bedreigd en gestalkt
Winta Yemane, geboren in Italië, werd lid van de YPFDJ omdat ze meer wilde weten over haar Eritrese roots. Ze nam in 2011 deel aan de jaarlijkse conferentie en sprak haar hoop uit voor een onafhankelijke rechterlijke macht en een verbetering van de mensenrechtensituatie. Hoger geplaatste overheidsfunctionarissen die aanwezig waren, waren daar niet blij mee. Ze lieten Yemane weten dat ze een ‘slachtoffer was van misinformatie door Westerse propaganda en de vijanden van Eritrea.’ Drie van de organisatoren van de conferentie dreigden haar eruit te gooien. Na terugkomst in Milaan, wed Yemane een aantal weken gestalkt en ontving ze dreigende telefoontjes. Daarnaast werd ze slachtoffer van een lastercampagne op social media.
Amnesty’s oproep
Amnesty International roept de overheid van Eritrea op om onmiddellijk een einde te maken aan deze aanvallen en intimidaties van dissidenten in Eritrea zelf en in het buitenland. Beschuldigingen van bedreigingen en aanvallen moeten zorgvuldig en onafhankelijk worden onderzocht. Daarnaast worden de autoriteiten van Nederland (en ook het Verenigd Koninkrijk, Italië, Zwitserland, Zweden en Kenia) opgeroepen om alle Eritrese mensenrechtenverdedigers in hun landen te beschermen.
Lees meer over de mensenrechtensituatie in Eritrea.
Bekijk de animatie over de reis van Senai, die uit Eritrea vluchtte: