De dokter van Lampedusa: hoe één eiland het verschil maakt
Voor vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika blijft de crisis voortduren. De afgelopen tijd leek het aantal vluchtelingen in Europa af te nemen. Uit recentelijk onderzoek van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties is gebleken dat de aantallen toe nemen.
Ook op Lampedusa blijft de migrantencrisis actualiteit. Dr. Pietro Bartolo sprak in oktober over hoe hij en de eilandbewoners hiermee omgaan in een krachtige speech toen hij ‘The Living Stone’-award ontving van INLIA (International Network of Local Initiatives with Asylumseekers).
Deze speech werd gehouden in de Martinikerk in Groningen als onderdeel van een indrukwekkend programma met muziek en meerdere sprekers, waaronder Eduard Nazarski (directeur van Amnesty International in Nederland).
Dr. Bartolo, die al ruim 25 jaar vluchtelingen opvangt op Lampedusa, riep vooral op tot meer samenwerking in Europa om de situatie van de vluchtelingen te verbeteren. Hij merkte op over Lampedusa en Europa: ‘Wij zijn de deur, jullie zijn het huis.’ Hij gaf aan dat er meer vluchtelingen moeten worden gered van een dood op zee en dat het onze verantwoordelijkheid is om vluchtelingen te verwelkomen. Net zoals de inwoners van Lampedusa die geen muren bouwen, maar hulp bieden aan alle vluchtelingen.
Naast Dr. Bartolo ontving ook de burgemeester van Lampedusa, Giusy Nicolini, ‘The Living Stone’-award namens de inwoners van Lampedusa. Zij vertelde het volgende over hoe Lampedusa omgaat met haar vluchtelingen: ‘We doen wat normaal is. We willen dat de wereld weet dat dit normaal is.’