Iraanse voetbalfans tijdes het WK 2018 in het stadion in Sint Petersburg in Rusland.
© Lukasz Laskowski/PressFocus/MB Media/Getty Images

Cynische publiciteitsstunt Iran: klein aantal vrouwen mag voetbalstadion in

Vandaag speelt het Iraanse elftal tegen Cambodja tijdens een WK-kwalificatie-wedstrijd. Het is de eerste keer dat Iran vrouwen in het Azadi-stadion toelaat sinds Sahar Khodayari zichzelf in brand stak uit protest tegen het stadionverbod voor vrouwen in Iran.

De Iraanse autoriteiten hebben – na wereldwijde kritiek na de dood van Khodayari – een beperkt aantal tickets voor vrouwen voor de wedstrijd beschikbaar gesteld. Vier secties van het stadion – ongeveer 3.500 stoelen – zijn beschikbaar voor vrouwen. Het Azadi-stadion biedt plaats aan zo’n 78.000 toeschouwers.

Laat alle vrouwen toe

Amnesty roept de Iraanse autoriteiten op alle restricties op te heffen voor vrouwen om voetbalwedstrijden te bezoeken in alle stadions. ‘De beslissing van Iran om een klein aantal vrouwen in het stadion toe te laten voor de wedstrijd van vandaag, is een cynische publiciteitsstunt’, zegt Philip Luther van Amnesty International. ‘De autoreiteiten nemen halfslachtige stapjes om de discriminatie van vrouwen die voetbal willen kijken aan te pakken. In plaats daarvan moeten de Iraanse autoriteiten alle beperkingen voor vrouwen opheffen, zodat vrouwen naar alle voetbalwedstrijden kunnen, in heel Iran.’

Rol FIFA

Voetbalbond FIFA verklaarde eerder al dat vrouwen voetbalwedstrijden moeten kunnen bezoeken. Desondanks hebben de Iraanse autoriteiten het stadionverbod voor vrouwen nog niet opgeheven.

Zichzelf in brand gestoken

De 29-jarige Sahar Khodayari stak zichzelf op 2 september 2019 in brand nadat zij was aangeklaagd omdat zij een voetbalwedstrijd had bezocht. Khodayari kwam in verzet tegen het Iraanse stadionverbod voor vrouwen en betrad, verkleed als man, het stadion in Teheran in maart 2019. Ze werd opgepakt en gevangengezet. Na twee dagen kwam ze op borgtocht vrij. Ze verscheen op 2 september voor de rechter en werd aangeklaagd. Vervolgens overgoot ze zichzelf met benzine voor het gerechtsgebouw en stak zichzelf in brand. Ze overleed enkele dagen later.

Sinds 2018 zijn ten minste 40 vrouwen gearresteerd voor pogingen om voetbalwedstrijden bij te wonen. Amnesty roept de Iraanse autoriteiten op alle aanklachten tegen deze vrouwen in te trekken.

Meer over dit onderwerp