Curaçao moet mensen uit vreemdelingendetentie vrijlaten
Veel regeringen in Midden- en Zuid-Amerika zetten asielzoekers en migranten vast in vreemdelingendetentie. Zo ook op Curaçao. Mensen zitten daar onder slechte hygiënische en onveilige omstandigheden vast. Dit druist in tegen internationale mensenrechten en de huidige gezondheidsrichtlijnen in de coronacrisis.
Veel Venezolanen die de mensenrechtencrisis in hun land zijn ontvlucht, zoeken hun toevlucht op Curaçao. De autoriteiten van Curaçao zetten deze vluchtelingen en migranten vaak vast in detentie. Daar hebben de mensen geen toegang tot een effectieve asielprocedure en wordt hun het recht op internationale bescherming onthouden.
In april 2019 bracht Refugees International een bezoek aan het eiland. Hun conclusie: ‘De overheid van Curaçao heeft niet alleen geen enkele bescherming voor deze mensen geregeld, maar hanteert ook een “actieve strategie van uitzetting” door Venezolanen zonder verblijfsstatus te arresteren, vastzetten en deporteren.’
Barre omstandigheden detentiecentra
Volgens schattingen zijn er momenteel zo’n 16.500 Venezolanen op Curaçao. Het is niet duidelijk hoeveel van hen er op dit moment in vreemdelingendetentie vastzitten. Amnesty International bezocht Curaçao in 2018 en 2019 voor onderzoek. De Amnesty-onderzoekers troffen in de vreemdelingencentra slechte omstandigheden aan: de centra waren overvol, er was een gebrek aan hygiëne en er waren niet genoeg slaapplekken in de ruimtes waar de migranten werden vastgehouden.
Amnesty zegt al langere tijd dat de omstandigheden in de vreemdelingencentra ontoelaatbaar zijn, zeker in geval van een crisis als de huidige coronacrisis. De mensen in detentie hebben geen middelen om zichzelf te beschermen tegen het virus: afstand houden is geen optie in de centra en ook andere voorzorgsmaatregelen zijn niet uitvoerbaar.
In hongerstaking uit protest tegen detentie
Tijdens Amnesty’s bezoek in mei 2018 hoorden de onderzoekers over verschillende gevallen van mishandeling tijdens arrestatie of in detentie. Zo zouden bewakers vrouwen hebben lastiggevallen door hun om seksuele handelingen te vragen in ruil voor zeep of maandverband. In januari 2020 vertelden asieladvocaten aan Amnesty dat verschillende Venezolanen die op dat moment al meer dan acht maanden in detentie zaten, een hongerstaking waren begonnen uit protest tegen de omstandigheden in het detentiecentrum.
Laat mensen in vreemdelingendetentie vrij
Om de coronacrisis effectief aan te pakken en de verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan, moeten de autoriteiten van Curaçao mensen uit vreemdelingendetentie vrijlaten. Migranten mogen slechts in uitzonderlijke gevallen worden vastgezet. Al deze migranten en asielzoekers moeten toegang krijgen tot de noodzakelijke gezondheidszorg en andere essentiële diensten.