Cuba: Amnesty noemt arrestanten van 11 juli-protesten gewetensgevangenen
Op 11 juli van dit jaar vonden op veel plekken in Cuba vreedzame protesten plaats. De Cubaanse autoriteiten sloegen deze demonstraties hardhandig neer en verrichtten honderden arrestaties. Amnesty International noemt zes van deze gevangenen nu gewetensgevangenen. Zij staan symbool voor de vele honderden gevangenen die deze titel waarschijnlijk verdienen.
‘Als reactie op de protesten van 11 juli, gebruikten de Cubaanse autoriteiten dezelfde controlemechanismen die zij al decennialang inzetten om andersdenkenden te belagen’, zegt Erika Guevara-Rosas van Amnesty International. ‘Alleen is die werkwijze nu opgeschaald tot een niveau dat we in de afgelopen 20 jaar niet hebben gezien. De autoriteiten gebruiken nieuwe technieken zoals internetonderbrekingen en online censuur om grove mensenrechtenschendingen die ze begaan te maskeren.’
Van journalist tot kunstenaar
Amnesty International noemt mensen die worden gevangengehouden vanwege hun politieke of religieuze overtuiging of vanwege hun afkomst ‘gewetensgevangenen’ als zij geen geweld hebben gebruikt of gepropageerd. Volgens Amnesty moeten gewetensgevangenen altijd onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.
De mensen die Amnesty vandaag gewetensgevangenen noemt, zijn op 11 juli of in de weken daar voorafgaand gearresteerd. Het zijn: journalist Esteban Rodríguez, activisten Thais Mailén Franco Benítez en José Daniel Ferrer García, muzikant en activist Maykel Castillo Pérez, grafisch kunstenaar en activist Hamlet Lavastida, en tot slot ook kunstenaar Luis Manuel Otero Alcántara van de San Isidro-beweging – hij was volgens volgens Amnesty al vaker gewetensgevangene.
‘We noemen nu zes mensen gewetensgevangene – in een symbolisch gebaar naar de honderden mensen die deze titel waarschijnlijk verdienen – en we roepen op tot hun onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating. De patronen van mensenrechtenschendingen die we in de afgelopen weken hebben vastgelegd, wijzen op een toename van repressie om zo de controle te herwinnen en om een angstcultuur te herstellen die juist was doorbroken op 11 juli.’
Ongekend grote protesten
Duizenden Cubanen gingen op 11 juli vreedzaam de straat op in ongekend grote protesten tegen de slechte staat van de economie, medicijntekorten, de regeringsaanpak van de corona-uitbraak en de strenge restricties op de vrijheid van meningsuiting en van vreedzame vergadering.
De zes gewetensgevangenen zijn uitgekozen omdat ze vastzitten vanwege hun andere opvattingen dan die van het heersende regime. Twee van de zes werden opgepakt op de dag van de protesten, de andere vier werden in de weken voorafgaand aan de protesten al vastgezet, maar tegen hen zijn ook aanklachten ingediend alleen maar omdat zij hun recht op vrijheid van meningsuiting en vergadering uitoefenden.
Voor meer informatie over alle zes gewetensgevangenen, lees hier het volledige Engelstalige persbericht.