Colombia, neem maatregelen om gevangenen te beschermen tegen coronavirus
Op 21 maart braken in de La Modelo-gevangenis in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá protesten uit. Gevangenen vroegen om maatregelen om hen te beschermen tegen de verspreiding van het coronavirus. Tijdens de protesten werden 23 mensen gedood en raakten 83 anderen gewond.
‘Er zijn groeiende zorgen over mensen die in Zuid-Amerika gevangenzitten,’ zegt Erika Guevara-Rosas van Amnesty International. ‘In Colombia zijn de gevangenissen overvol, waardoor het onmogelijk is efficiënte maatregelen te nemen om mensen te isoleren die met het coronavirus besmet zijn. Bovendien is de toegang tot medische zorg en producten voor de hygiëne beperkt en is er niet altijd water beschikbaar. Hierdoor wordt het risico om besmet te raken groter en de kans om te genezen kleiner.’
Niemand buitensluiten
‘We mogen tijdens deze pandemie niemand buitensluiten. De Colombiaanse regering moet onmiddellijk een plan bedenken om infectie van gevangenen te voorkomen,’ zegt Guevara-Rosas. ‘Ook moet bekeken worden hoe de overbevolking van gevangenissen kan worden tegengegaan. De regering kan overwegen om mensen vrij te laten die in voorlopige hechtenis zitten en om gevangenen voorwaardelijk vrij te laten. Daarnaast moeten de autoriteiten een onafhankelijk onderzoek instellen naar het geweld dat werd gebruikt om de protesten in de gevangenis de kop in te drukken.’
Gevangenissen overvol
Volgens een rapport van de ombudsman zitten er 121.670 mensen gevangen in 134 gevangenissen, terwijl die een capaciteit hebben van 80.763 mensen. Dit maakt een mogelijke uitbraak van het coronavirus extra gevaarlijk.
Recht op gezondheid
Staten hebben een verplichting om het recht op gezondheid te garanderen. Daarom moet de Colombiaanse regering maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus in detentiecentra tegen te gaan en te zorgen voor medische zorg.