China moet in geheim veroordeelde ngo-medewerkers vrijlaten
In China zijn Cheng Yuan, Liu Yongze en Wu Gejianxiong, de oprichter en twee medewerkers van maatschappelijke organisatie Changsha Funeng, in een geheim proces veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen de 2 en 5 jaar.
‘Het is schandalig dat mensen als Cheng Yuan, Liu Yongze en Wu Gejianxiong worden vastgehouden, een geheim proces krijgen en gevangengezet worden – alleen maar omdat ze opkomen voor de rechten van gemarginaliseerde groepen en kwetsbare mensen’, zegt Joshua Rosenzweig van Amnesty International. ‘Deze repressie laat weinig ruimte over voor maatschappelijke organisaties om te reageren op de besluitvorming en het beleid van de overheid, en maakt het bijna onmogelijk om verandering teweeg te brengen. Het is schokkend dat de door de regering aangestelde advocaten weigerden de familieleden van deze drie op de hoogte te brengen van hun lot.’
‘Ondermijning van de staatsmacht’
Cheng Yuan, Liu Yongze en Wu Gejianxiong werden in juli 2019 opgepakt. Tussen 31 augustus en 4 september 2020 werden ze in het geheim berecht op beschuldiging van ‘ondermijning van de staatsmacht’. Ze kregen hun vonnis pas in juli 2021 te horen.
De drie werden incommunicado vastgehouden, zonder contact met de buitenwereld. Hun familie ontving pas op 5 augustus 2021 nieuws over hun lot en kwam er toen achter dat Cheng Yuan een gevangenisstraf van 5 jaar had gekregen. Wu Gejianxiong kreeg 3 jaar cel en Liu Yongze werd tot 2 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Liu Yongze werd op 22 juli 2021 vrijgelaten nadat hij zijn straf had uitgezeten.
Amnesty’s oproep
De Chinese autoriteiten moeten Cheng Yuan en Wu Geijianxiong onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten. Bovendien moeten zij ervoor zorgen dat ze toegang hebben tot advocaten van hun keuze en niet worden onderworpen aan marteling of andere vormen van mishandeling terwijl ze in de gevangenis zitten.
Achtergrond
Changsha Funeng is een ngo die opkomt voor de rechten van mensen met een handicap en andere gemarginaliseerde groepen, en die discriminatie op de arbeidsmarkt van mensen met hiv en hepatitis B door middel van rechtszaken bestrijdt.
Cheng Yuan is het hoofd van de organisatie. Door cliënten te vertegenwoordigen heeft Cheng bijgedragen aan de vermindering van institutionele discriminatie van mensen met hepatitis B. In 2013 leidde Chen Yuan een historische rechtszaak waarin iemand met hiv voor het eerst in China een vergoeding ontving vanwege discriminatie op het werk. Liu Yongze en Wu Gejianxiong zijn beide medewerkers van Changsha Funeng.
Onmiddellijk na de arrestatie van de drie activisten hadden hun families advocaten voor hen aangesteld. Die kregen echter van de autoriteiten te horen dat ze waren ‘ontslagen’. De autoriteiten beweerden dat het ontslag was aangevraagd door de drie activisten, hoewel geen van de door de familie aangestelde advocaten hun cliënten had mogen ontmoeten.