protesten in Urumqi Street in Shanghai op 27 november 2022
© © HECTOR RETAMAL/AFP/Getty Images

China moet geen vreedzame demonstranten oppakken

De afgelopen dagen braken protesten uit in heel China. Dit is de afgelopen jaren zelden voorgekomen. Amnesty International reageert op de demonstraties.

‘De tragische brand in Urumqi heeft geleid tot veel moedige acties in heel China’, zegt Hana Young van Amnesty International. ‘Vreedzame demonstranten houden witte velletjes papier omhoog, roepen leuzen, en zetten zich op andere creatieve manieren in. Het is in China vrijwel onmogelijk voor mensen om vreedzaam te demonstreren zonder dat je wordt lastiggevallen of wordt vervolgd. De autoriteiten tolereren geen oppositie, vooral de afgelopen 10 jaar niet onder president Xi. Maar dit heeft de demonstraties niet tegengehouden.’

‘In plaats van het straffen van de mensen, zou de regering moeten luisteren naar hun oproep. Autoriteiten moeten mensen vrijelijk hun gedachten laten uiten en vreedzaam laten demonstreren zonder de angst voor wraakacties.’

Ingrijpen politie waarschijnlijk

De situatie in China is helaas vrij voorspelbaar: er is veel censuur en surveillance en de komende uren en dagen zal de politie waarschijnlijk met geweld en massa-arrestaties van demonstranten ingrijpen. En vreedzame demonstranten kunnen waarschijnlijk lange gevangenisstraffen tegemoet zien.

De Chinese bevolking is extreem geduldig geweest over de lockdown-maatregelen in verband met het coronavirus, maar de autoriteiten moeten dit noodbeleid niet misbruiken. Deze zeldzame demonstraties laten zien dat de mensen weinig tolerantie meer hebben voor de buitensporige coronabeperkingen.

‘De Chinese overheid moet haar coronabeleid onmiddellijk herzien en ervoor zorgen dat de maatregelen proportioneel en tijdelijk zijn. Alle quarantainemaatregelen die een bedreiging zijn voor de persoonlijke veiligheid en die de bewegingsvrijheid onnodig beperken, moeten worden opgeheven.’

Daarnaast moet de overheid ook een snel en diepgaand onderzoek starten naar de brand in Urumqi, om ervoor te zorgen dat dit niet nogmaals gebeurt. De autoriteiten moeten zorgen voor gerechtigheid voor de slachtoffers en hun families.

Achtergrond

Op 24 november 2022 brak er brand uit in een appartementengebouw in Urumqi waarbij ten minste tien mensen omkwamen volgens berichten van de overheid. Veel mensen gaven de schuld voor de dodelijke slachtoffers aan de geldende coronamaatregelen, maar de autoriteiten weerspreken dit. Ondanks alles braken ook in Urumqi protesten uit. Urumqi is de hoofdstad van de westelijke regio Xinjiang. De ochtend erna verklaarden de autoriteiten dat de corona-uitbraak onder controle was en dat de lockdownmaatregelen worden verlicht. Dit was na een periode van meer dan 100 dagen van strikte inperkingen van de bewegingsvrijheid van de inwoners van de stad.

Sinds 25 november 2022 laten video’s op social media zien hoe overal in China protesten uitbreken op universiteiten en in steden, onder andere in de hoofdstad Beijing, in Guangdong, Shanghai en Wuhan. Vreedzame demonstranten herdachten de slachtoffers van de brand in Urumqi en riepen op tot het intrekken van de lockdownmaatregelen. Velen vroegen ook om een einde aan de censuur en sommigen riepen president Xi op om af te treden. 

Amnesty International is niet in staat om alle video’s die online rondgaan te verifiëren.

Ten minste een vrouw werd gearresteerd in Urumqi voor ‘het verspreiden van geruchten’ volgens officiële berichten. En in de avond van 26 november 2022 werden tientallen mensen opgepakt op de Urumqi Road in Shanghai. De protesten in China gaan vooralsnog door.

 

Meer over dit onderwerp