China, laat #MeToo journalist en activist vrij
De Chinese journalist Sophia Huang Xueqin, die schreef over #Me Too-zaken, en arbeidsrechtenactivist Wang Jianbing zitten gevangen en zijn aangeklaagd voor ‘het aanwakkeren van het ondermijnen van de staatsmacht’. Deze aanklachten zijn onrechtmatig en de enige ‘misdaad’ van beide activisten is dat ze zich vreedzaam inzetten voor anderen.
Journalist Huang Xeuqin hielp Chinese vrouwen bij het indienen van zaken over seksuele intimidatie. Ze is een belangrijke figuur in de Chinese #MeToo-beweging. Het feit dat ze is opgepakt, laat duidelijk zien dat slachtoffers van seksueel geweld in China niet goed worden behandeld, en dat de Chinese autoriteiten niet houden van journalisten die de moed hebben over de waarheid te berichten.
Wang Jianbing zet zich in voor arbeiders met beperkingen en ziektes en loopt het risico op een lange gevangenisstraf. Niemand zou gevangengezet moeten worden voor het opkomen voor de rechten van arbeiders.
Zowel Huang Xueqin als Wang Jianbing hebben zich niet schuldig gemaakt aan een erkend misdrijf. Ze moeten onmiddellijk worden vrijgelaten.
Achtergrond
Sophia Huang Xueqin en Wang Jianbing werden op 19 september gearresteerd in de Chinese stad Guangzhou. Dit was de dag voordat Huang naar het Verenigd Koninkrijk zou vertrekken om een master’s degree te gaan doen aan de Universiteit van Sussex. Huang Xueqin zat eerder in de gevangenis, tussen oktober 2019 en januari 2020, nadat ze schreef over de massademonstraties in Hongkong.
Hun families hebben bevestigd dat ze nu officieel worden vastgehouden en zijn aangeklaagd. Na hun arrestatie mogen beide activisten hun familie niet zien. Ook mogen ze zich niet laten bijstaan door een advocaat van hun keuze. Een aantal van hun vrienden heeft de politie op bezoek gehad voor huiszoekingen en inbeslagname van apparaten.
Sinds de Chinese autoriteiten sinds 2015 massaal ingrijpen en advocaten en activisten tot doelwit maken, worden aanklachten op basis van de nationale veiligheid veel gebruikt om advocaten, academici, journalisten, activisten en medewerkers van ngo’s te vervolgen.