China: Families verdienen opheldering over tot een miljoen mensen in heropvoedingskampen
Chinese autoriteiten moeten stoppen met de systematische onderdrukking van voornamelijk islamitische minderheidsgroepen in de regio Xinjiang. Ook moeten zij opheldering geven over het lot van naar schatting een miljoen mensen, voornamelijk moslims, die willekeurig zijn opgesloten in heropvoedingskampen. Dat staat in een rapport dat Amnesty International vandaag publiceert.
De Chinese overheid heeft het afgelopen jaar de grip op Xinjiang versterkt. Autoriteiten zetten massale opsluiting, vergaande surveillance en politieke indoctrinatie in tegen Oeigoeren, Kazakken en voornamelijk andere islamitische minderheidsgroepen. De meeste familieleden van gedetineerden worden in onzekerheid gehouden over waar ze zich bevinden en zijn te bang om zich hierover uit te spreken.
Amnesty interviewde meer dan honderd mensen buiten China van wie familieleden in Xinjiang vermist zijn, en ook mensen die gemarteld zijn in detentiecentra.
Verbod religieuze en culturele uitingen
Sinds de invoering van een ‘Regulering voor de-radicalisatie’ in maart 2017, worden steeds meer mensen, met name uit moslimgroepen, opgesloten. Het openlijk of privé uitdrukking geven aan religie of cultuur, zoals het hebben van een ‘abnormale’ baard, een hoofddoek of sluier dragen, bidden, vasten, alcoholonthouding, of het bezitten van boeken of artikelen over de Islam of de Oeigoerse cultuur kan als ‘extremistisch’ worden beschouwd.
De vele veiligheidscontroles behoren inmiddels tot het dagelijks leven van inwoners van Xinjiang. Mobiele telefoons worden onderzocht en de identiteit van mensen wordt gecontroleerd door middel van gezichtsherkenningssoftware. Berichtenapps zoals WeChat worden in de gaten gehouden, en het gebruik van apps met encryptie kunnen reden zijn voor detentie.
Zware straffen
Mensen die vastzitten in de heropvoedingskampen krijgen geen rechtszaak en hebben geen toegang tot een advocaat om hun gevangenschap aan te vechten. Ze zitten vaak maanden vast, zonder te weten wanneer ze voldoende ‘getransformeerd’ zijn.
Gedetineerden die weerstand bieden of te weinig ‘vooruitgang’ boeken worden gestraft, onder andere door voedsel te onthouden, eenzame opsluiting of een pak slaag. Er zijn berichten van doden in de kampen, onder meer door zelfmoord omdat gevangenen de wrede behandeling niet aankonden.
Amnesty’s oproep
De Chinese overheid moet stoppen met deze wrede campagne tegen etnische minderheden in Xinjiang. China moet opheldering geven over het lot van deze honderdduizenden mensen en hen met hun families en geliefden laten herenigen.
Overheden wereldwijd moeten China ter verantwoording roepen over de nachtmerrie die in Xinjiang gaande is.