Doodstraf
© Amnesty International

China: trek doodvonnis tegen Canadees in

Een Chinese rechtbank heeft de Canadees Robert Schellenburg ter dood veroordeeld vanwege drugssmokkel.

‘Door Robert Schellenberg de doodstraf op te leggen, krijg je nog geen gerechtigheid’, zegt William Nee van Amnesty International. ‘We dringen er bij de Chinese autoriteiten op aan het vonnis in te trekken. Hoewel volgens internationaal recht iemand ter dood veroordeeld mag worden voor de “meest ernstige misdrijven”, valt een druggerelateerd misdrijf daar niet onder.’

Amnesty is van mening dat de doodstraf nooit mag worden opgelegd.

Politiek-gemotiveerde zaken

‘Het Chinese doodstrafsysteem is geheim, waardoor veel mensen zich afvragen waarom de rechtbank nu tot dit vonnis komt. We zagen eerder dat in politiek-gemotiveerde zaken het proces vaak een show is waarvan de uitkomst al van tevoren vastligt’, zegt Nee.

Nieuw bewijs

Robert Schellenberg werd tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege drugsmokkel. Hij ontkend hieraan schuldig te zijn. Tijdens de beroepszaak op 29 december 2018 verklaarde de aanklager dat ze nieuw bewijs hadden gevonden en dat daardoor de oorspronkelijk strafmaat te schappelijk was. Op 14 januari 2019 werd Schellenburgs straf omgezet in een doodvonnis.

In China zijn de cijfers rondom de doodstraf staatsgeheim en worden niet openbaar gemaakt. Amnesty vermoedt dat er jaarlijks duizenden vonnissen en executies plaatsvinden.

Lees meer over Amnesty’s standpunt over de doodstraf.

Lees meer over de doodstraf wereldwijd.

Meer over dit onderwerp