© Privéfoto

China: celstraf voor #MeToo- en arbeidsactivisten Sophia Huang Xueqin en Wang Jianbing

De Chinese #MeToo-activist Sophia Huang Xueqin is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Arbeidsactivist Wang Jianbing moet drie jaar en zes maanden de cel in. Beiden zijn veroordeeld voor het “aanzetten tot ondermijning van de staatsmacht.”

Sophia Huang Xueqin en Wang Jianbing worden enkel en alleen gestraft omdat ze hun recht op vrijheid van meningsuiting uitoefenden. Ze moeten daarom onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten. Sophia Huang Xueqin zei in de rechtbank dat ze in beroep zou gaan tegen de uitspraak.

#MeToo-campagnes

Sophia Huang Xueqin is een journalist die betrokken is geweest bij verschillende #MeToo-campagnes om steun en hulp te bieden aan slachtoffers van seksueel geweld en intimidatie. Wang Jianbing heeft juridische steun verleend aan mensen met een handicap en werknemers met beroepsziekten. Hij is ook een prominente aanhanger van de #MeToo-beweging in China.

‘In werkelijkheid hebben Sophia Huang Xueqin en Wang Jianbing geen misdrijf begaan,’ zegt Sarah Brooks van Amnesty International. ‘De Chinese regering heeft smoesjes verzonnen om hun werk als een bedreiging te beschouwen en hen aan te vallen. De reden daarvoor is dat ze zich bezighouden met maatschappelijke rechtvaardigheidskwesties zoals de waardigheid van vrouwen en de rechten van arbeiders.’

Vage beschuldigingen

De Chinese autoriteiten beschuldigen er mensen systematisch van dat ze een bedreiging voor de nationale veiligheid vormen. Die beschuldigingen zijn zeer vaag, zoals “ondermijning van de staatsmacht” en “aanzetten tot ondermijning van de staatsmacht”. Op basis hiervan worden advocaten, wetenschappers, journalisten, activisten, ngo-medewerkers en anderen vervolgd.

‘Deze veroordelingen zullen de mensenrechten en maatschappelijke belangenbehartiging verder onder druk zetten in een land waar activisten steeds vaker door de staat worden aangepakt,’ zegt Brooks.

Angstige autoriteiten

Ze vervolgt: ‘‘#MeToo-activisme heeft slachtoffers van seksueel geweld over de hele wereld mondiger gemaakt, maar met deze kwaadaardige en totaal ongegronde veroordelingen willen de Chinese autoriteiten precies het tegenovergestelde doen. Het laat zien hoe bang de Chinese regering is voor de opkomende golf van activisten die zich durven uitspreken om de rechten van anderen te beschermen.’

Achtergrond

Het tweetal werd op 19 september 2021 in Guangzhou gearresteerd, de dag voordat Huang van plan was China te verlaten om in het Verenigd Koninkrijk een master te gaan volgen. In januari 2023 werden Sophia Huang Xueqin en Wang Jianbing overgebracht naar het een detentiecentrum, in afwachting van hun rechtszaak.

Hun veroordeling houdt verband met hun deelname aan wekelijkse bijeenkomsten met collega-activisten, georganiseerd door Wang Jianbing; hun deelname aan online mensenrechteneducatie; en online posts over onderwerpen die door de Chinese overheid als “gevoelig” worden beschouwd.

Geen bezoek

Sinds hun arrestatie mogen de beide activisten geen familieleden zien. Ondertussen zijn tientallen van hun vrienden opgeroepen door de politie en zijn hun huizen doorzocht en elektronische apparaten in beslag genomen. Sophie Huang Xueqin zou tijdens haar detentie mishandeld zijn.

De VN-werkgroep inzake willekeurige detentie stelde in 2022 vast dat Wang Jianbing willekeurig werd vastgehouden en heeft China herhaaldelijk opgeroepen om het misdrijf “aanzetten tot ondermijning” in te trekken of in overeenstemming te brengen met internationale normen.

Meer over dit onderwerp