China, bewijs dat tennisser veilig is en onderzoek beschuldiging van seksueel geweld
Er is een groeiende bezorgdheid over de Chinese tennisser Peng Shuai, die niet meer in het openbaar is gezien sinds ze twee weken geleden een oud-politicus van seksueel geweld beschuldigde.
‘De Chinese regering heeft de #MeToo-beweging van het land systematisch het zwijgen opgelegd. Aangezien zij ook een nultolerantie-benadering ten aanzien van kritiek hanteert, is het zeer verontrustend dat Peng Shuai vermist lijkt nadat ze een hooggeplaatste voormalige regeringsfunctionaris van seksueel geweld beschuldigde’, zegt Doriane Lau van Amnesty International.
Verklaringen afdwingen
In een recente verklaring die van Peng zou zijn, zegt ze dat ‘alles in orde is’. Deze verklaring moet echter niet zomaar worden geloofd. De staatsmedia van China staan erom bekend dat ze verklaringen afdwingen of verzinnen. De zorgen om Peng verdwijnen alleen als haar veiligheid en verblijfplaats bekend worden gemaakt.
Hoewel het momenteel niet duidelijk is waarom Peng Shuai verdween, is het wel duidelijk dat de Chinese autoriteiten haar beschuldigingen van seksueel geweld door een hooggeplaatste politicus goed moeten onderzoeken. De zaak van Peng laat zien waarmee vrouwelijke slachtoffers van seksueel misbruik in China te maken krijgen. Vaak zijn ze het doelwit van de autoriteiten als ze zich durven uit te spreken. Hun beschuldigingen worden stelselmatig genegeerd.
Achtergrond
In een bericht op de Chinese sociale-mediawebsite Weibo beschuldigde Peng Shuai op 2 november 2021 de gepensioneerde Chinese vicepremier Zhang Gaoli ervan dat hij haar tot seks had gedwongen. Discussies over de beschuldigingen werden op Chinese sociale media al snel gecensureerd en de oorspronkelijke post – ‘je bracht me naar je huis en dwong mij om relaties met jou te hebben’ – is verwijderd. Zhang Gaoli was tussen 2013 en 2018 vice-premier en wordt beschouwd als een bondgenoot van president Xi Jinping.
Er is sinds de Weibo-post niets meer van Peng Shuai vernomen, afgezien van een e-mail die ze naar de tennisbond zou hebben gestuurd en die woensdag werd vrijgegeven door tv-zender CGTN. Daarin zegt ze dat de beschuldigingen van aanranding ‘niet waar’ zijn en ‘alles prima is’.
China heeft een lange historie van het vrijgeven van gedwongen ‘verklaringen’ namens mensenrechtenactivisten. Zo zond de staatstelevisie de ‘bekentenissen’ uit van de Chinese mensenrechtenadvocaten Wang Yu en Jiang Tianyong toen ze vastzaten.