Cambodja: detentiecentra tijdbom voor coronavirus, nieuwe arrestaties vanwege ‘nepnieuws’
In plaats van iets te doen aan de overvolle detentiecentra, gebruiken de Cambodjaanse autoriteiten de corona-uitbraak als een excuus om critici van de regeringen nog steviger aan te pakken. De gevangenissen en drugscentra zijn in Cambodja overvol en voldoen niet aan de meest elementaire gezondheidseisen, waardoor ze een tikkende tijdbom zijn voor het land.
Ten minste zeven mensen zijn in voorlopige hechtenis geplaatst omdat ze ‘valse’ informatie over het coronavirus zouden hebben verspreid. Zes van hen zijn activisten of leden van de verboden oppositiepartij Cambodjaanse Nationale Reddingspartij. In totaal zijn sinds januari zeker 22 mensen gearresteerd in verband met het delen van informatie over het coronavirus. De meesten zijn inmiddels weer vrijgelaten. Ze moesten wel een verklaring ondertekenen waarin ze beloofden online geen valse informatie te verspreiden.
Overvolle gevangenissen
Gevangenissen en andere detentiecentra in Cambodja zijn overvol, er is te weinig eten en de sanitaire voorzieningen schieten tekort. Hierdoor hebben duizenden gedetineerden gezondheidsproblemen, waardoor ze een groter risico lopen als ze besmet raken met het coronavirus.
Elk jaar worden duizenden mensen die verdacht worden van drugsgebruik, daklozen, sekswerkers en mensen met psychische aandoeningen opgesloten in detentiecentra. De afgelopen jaren was er veel kritiek op de centra, omdat de gedetineerden er slachtoffer worden van marteling, dwangarbeid, seksueel geweld en andere vormen van mishandeling.
Oproep VN
Op 25 maart waarschuwde de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Michelle Bachelet, regeringen voor de ‘catastrofale’ gevolgen voor zowel gedetineerden als bredere gemeenschappen omdat de regeringen in het kader van de coronacrisis de overbevolking in gevangenissen en slechte detentieomstandigheden niet aanpakken. Ze riep de regeringen op om ‘iedereen die zonder voldoende rechtsgrond wordt vastgehouden en degenen die bijzonder kwetsbaar zijn voor het coronavirus vrij te laten’. Eerder al lieten Ethiopië, Iran en Bahrein gedetineerden vrij om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Lees het uitgebreide Engelse nieuwsbericht.
Lees meer over het coronavirus en gedetineerden in het coronadossier.