Germain Rukuki
© Private

Burundi: Germain Rukuki is vrij! (update)

Geweldig nieuws: in Burundi is de gevangenisstraf van de mensenrechtenverdediger Germain Rukuki teruggebracht van 32 jaar naar 1 jaar. Dat betekent dat hij waarschijnlijk binnenkort vrijkomt en eindelijk zijn jongste zoontje kan zien.

Update

Op 30 juni 2021 werd in Burundi mensenrechtenverdediger Germain Rukuki vrijgelaten.

In reactie op zijn vrijlating zei Deprose Muchena van Amnesty International: ‘Het is geweldig nieuws dat Germain eindelijk vrij is. Hij had in de eerste plaats nooit gevangengezet mogen worden omdat hij alleen werd gearresteerd, vervolgd en veroordeeld voor zijn mensenrechtenwerk. Dit is een geweldig moment voor Germain, zijn familie en vrienden en de honderdduizenden mensen over de hele wereld die onvermoeibaar campagne voerden voor zijn vrijlating. Het is ook een overwinning voor de mensenrechten.’

De vrijlating van Rukuki komt nadat het Hof van Beroep op 4 juni zijn straf had teruggebracht van 32 jaar naar 1 jaar. Hij zat toen al 4 jaar vast.

##

Germain Rukuki bracht de afgelopen 4 jaar door in een kleine, propvolle cel. Alleen maar vanwege zijn inzet voor de mensenrechten. Hij streed onder andere tegen marteling in zijn land. In juli 2017 werd hij door tientallen leden van de veiligheidsdienst opgepakt in zijn huis. Zijn vrouw was toen hoogzwanger. Rukuki werd veroordeeld tot 32 jaar gevangenisstraf. In december 2020 schreven honderdduizenden mensen wereldwijd brieven voor zijn vrijlating tijdens Amnesty’s schrijfactie Write for Rights.

Veroordeeld na verzonnen aanklachten

Op 26 april 2018 werd Germain op basis van verzonnen aanklachten, waaronder ‘rebellie’ en ‘het vormen van een bedreiging voor de staatsveiligheid’, tot 32 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Zijn vroegere contact met de organisatie Action by Christians for Abolition of Torture (ACAT-Burundi) werd als bewijs tegen hem aangevoerd. ACAT-Burundi werd in 2016 door de autoriteiten opgeheven, omdat de ngo ‘het imago van het land aantastte’ en ‘haat en verdeling onder de bevolking van Burundi zaaide’. Tijdens de rechtszaak zei de openbaar aanklager dat Germain deel uitmaakte van de ‘rebelliebeweging van 2015’. In 2015 waren er massale protesten tegen de president die zich in strijd met de grondwet kandidaat stelde voor een derde ambtstermijn.

Veroordelingen ingetrokken

Op 21 juni werd bekendgemaakt dat het Ntahanga Hof van Beroep Rukuki op 4 juni al heeft vrijgesproken van ‘deelname aan een opstandige beweging’, ‘het vormen van een bedreiging voor de staatsveiligheid’ en ‘het aanvallen van de autoriteit van de staat’. Maar het hof handhaafde zijn veroordeling voor ‘rebellie’. Zijn straf werd teruggebracht naar 1 jaar cel en een boete van zo’n 20 euro. Waarschijnlijk wordt hij binnenkort vrijgelaten.

‘Dat is geweldig nieuws,’ zei Deprose Muchena van Amnesty International, ‘maar Germain had nooit gevangengenomen mogen worden. Ook moet zijn veroordeling voor “rebellie” nog worden vernietigd.’

Meer over dit onderwerp