Een school in Roma-nederzetting in Strane pod Tatrami, Slowakije
© Amnesty International

Bulgarije en Slowakije discrimineren Roma bij corona-aanpak

De Bulgaarse en Slowaakse autoriteiten hebben een aantal Roma-nederzettingen in quarantaine geplaatst. Ze zeggen dat dit een noodzakelijke maatregel is voor de bescherming van de volksgezondheid en de veiligheid.

Amnesty International is van mening dat hiermee de mensenrechten van Roma worden geschonden, tenzij de regeringen kunnen rechtvaardigen dat deze maatregel wettig is, een legitiem doel nastreeft, in verhouding staat ​​tot het doel dat wordt nagestreefd en niet discriminerend is.

Roma aan hun lot overgelaten

Amnesty maakt zich ernstige zorgen over de quarantainemaatregelen. Volgens onderzoek hebben de autoriteiten de Roma-families niet de nodige middelen geboden om zichzelf te beschermen. Bovendien hebben zij er ook niet voor gezorgd dat de families voldoende toegang hebben tot water, sanitaire voorzieningen, voedsel, hygiëneproducten en gezondheidszorg.

Bulgarije

Sinds 13 maart, toen in Bulgarije de noodtoestand werd afgekondigd, hebben de autoriteiten geleidelijk strengere maatregelen ingevoerd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hoewel de maatregelen landelijk van toepassing zijn, wordt de Bulgaarse Roma-gemeenschap onevenredig getroffen door de maatregelen.

In heel Bulgarije zijn Roma-dorpen en informele nederzettingen met wegversperringen en controleposten geblokkeerd, waardoor de inwoners de dorpen niet in en uit kunnen. Ook zijn er tijdelijke muren opgetrokken rond de steden Nova Zagora, Kazanlak en Sliven, waar ongeveer 50.000 Roma wonen. Volgens de autoriteiten is dit nodig omdat door ‘gebrek aan discipline bij de inwoners’ de sociale afstandsmaatregelen anders niet gehandhaafd kunnen worden.

Vergelijkbare maatregelen werden getroffen in de Roma-wijk Shesti bij Nova Zagora. De autoriteiten beweren dat de bewoners er geen toegang hebben tot schoon water en sanitaire voorzieningen. Daardoor zijn ze niet in staat zich aan de aanbevolen hygiënemaatregelen te houden. De autoriteiten hebben echter geen stappen ondernomen om ervoor te zorgen dat de nederzetting tijdens de pandemie wel toegang krijgt tot de openbare watervoorziening.

Drones meten temperatuur

In verschillende steden, waaronder in de badplaats Burgas, zijn drones met thermische sensoren ingezet om op afstand de temperatuur van bewoners in Roma-nederzettingen te meten. Andere Europese landen hebben dit ook gedaan, maar in Bulgarije lijken de autoriteiten zich uitsluitend op de Roma-bevolking te richten.

Het is niet duidelijk wat de Bulgaarse autoriteiten zullen doen als Roma besmet raken met het coronavirus. Het is evenmin duidelijk hoe de regering ervoor zal zorgen dat tijdens de quarantaine in de behoeften van de getroffen mensen wordt voorzien en hoe de rest van de gemeenschap wordt beschermd tegen verspreiding van het virus.

Slowakije

Op 9 april besloot de Slowaakse regering vijf Roma-nederzettingen met 6.800 inwoners in Oost-Slowakije in quarantaine te plaatsen. De regering voerde aan dat dit nodig was om de volksgezondheid te beschermen, omdat er 31 coronabesmettingen waren vastgesteld. De autoriteiten hebben naar verluidt de besmette mensen niet gescheiden van de rest van de gemeenschap. Voor zover Amnesty heeft kunnen nagaan hebben de autoriteiten ook niet gezorgd voor voldoende voedsel en medische benodigdheden.

Hoewel de autoriteiten op 12 april aankondigden dat ze de besmette personen zouden verplaatsen, zijn bij lange na niet alle patiënten uit de nederzettingen weggehaald en blijven deze gesloten en bewaakt door politie en leger.

Achtergrond

In heel Europa vormen Roma een van de meest achtergestelde gemeenschappen. In Slowakije en Bulgarije leven veel Roma-gezinnen in armoede, in overvolle woningen en in informele nederzettingen waar onvoldoende toegang is tot water en elektriciteit. Roma worden gediscrimineerd in het onderwijs, de gezondheidszorg en op de arbeidsmarkt. De quarantainemaatregel zal Roma nog verder in een sociaal isolement brengen.

Lees het uitgebreide nieuwsbericht.

Meer over dit onderwerp