Brute repressie Egypte gaat door: honderden mensen verdwenen en gemarteld
De Nationale Veiligheidsdienst van Egypte (NVD) ontvoert, martelt en laat mensen verdwijnen in een poging tegenstanders van het regime te intimideren en vreedzaam protest de kop in te drukken. Een nieuw rapport dat Amnesty vandaag uitbrengt laat een fikse toename zien in het aantal gedwongen verdwijningen sinds begin 2015. Kinderen, soms niet ouder dan 14 jaar, worden hierbij niet gespaard.
Onder het mom van antiterrorismemaatregelen zijn honderden studenten, politieke activisten en demonstranten spoorloos verdwenen. Volgens lokale ngo’s laat de overheid per dag gemiddeld drie tot vier mensen verdwijnen. Meestal bestormen zwaar bewapende veiligheidstroepen onder leiding van NSA-officieren hun huizen. Velen worden maandenlang incommunicado -zonder contact met de buitenwereld- vastgehouden. Vaak zijn zij al die tijd geboeid en geblinddoekt.
Het rapport bevat de gedetailleerde verhalen van zeventien mensen die het slachtoffer werden van gedwongen verdwijning. Zij werden incommunicado vastgehouden voor een periode variërend van enkele dagen tot zeven maanden. Zij waren afgesneden van de buitenwereld en hadden geen toegang tot hun advocaten, familie of onafhankelijk gerechtelijk toezicht. Het rapport bevat ook schrijnende getuigenissen van martelingen tijdens verhoren die soms wel zeven uur duurden. Op deze manier proberen de autoriteiten ‘bekentenissen’ af te dwingen die later gebruikt kunnen worden als bewijs in een rechtszaak. In sommige gevallen zijn kinderen gemarteld.
Kinderen gemarteld
Een van de meest schokkende voorbeelden is dat van Mazen Mohamed Abdallah. Hij verdween in september 2015 op 14-jarige leeftijd en werd onderworpen aan gruwelijke mishandeling en marteling. Zo werd hij herhaaldelijk verkracht met een houten stok om een valse ‘bekentenis’ te af te dwingen.
Aser Mohamed, die ook veertien was op het moment van zijn arrestatie, verdween voor 34 dagen in de NVD burelen. Daar werd hij geslagen en kreeg hij elektrische schokken toegediend over zijn hele lichaam. Daarnaast werd hij aan zijn ledematen opgehangen totdat hij een valse ‘bekentenis’ aflegde. Hij werd uiteindelijk voorgeleid aan een openbaar aanklager, die hem waarschuwde dat hij nieuwe elektrische schokkenzou krijgen als hij zijn “bekentenissen” zou intrekken.
Meer verdwijningen onder nieuwe minister
Er is een duidelijke piek in het aantal gedwongen verdwijningen in Egypte sinds Magdy Abd el-Ghaffar, in maart 2015, werd benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken. Onder het bewind van Moebarak werkte hij voor de SSI, de geheime politie die berucht is om schendingen van mensenrechten. Deze dienst werd ontmanteld na de opstand in 2011 en omgedoopt tot de NSA.
Een ander gruwelijk geval is dat van Islam Khalil (26). Hij verdween 122 dagen in 2015. Khalil was gedurende die hele periode geblinddoekt en geboeid en werd bruut geslagen. Ook kreeg hij elektrische schokken toegediend, onder andere op zijn genitaliën. Hij werd uren achtereen opgehangen aan zijn polsen en enkels en ondervraagd tot hij het bewustzijn verloor. Op een gegeven moment zei zijn ondervrager: “Denk je dat je nog iets waard bent? We kunnen je zo doden, wikkelen je in een deken en gooien je in een afvalcontainer. Niemand zal ooit nog naar je vragen.’
NVD-officieren kunnen ongestraft hun gang gaan. Openbaar aanklagers trekken het vaak vervalste bewijs dat zij leveren niet in twijfel en stellen geen onderzoek in naar meldingen van marteling.
Amnesty’s oproep
Amnesty roept de Egyptische president al-Sisi op zijn veiligheidsdiensten te bevelen zich niet langer schuldig te maken aan gedwongen verdwijning, marteling en andere vormen van mishandeling. Ook moet hij duidelijk maken dat wie dat wel doet, wordt vervolgd. Hij moet daartoe een onafhankelijke onderzoekscommissie instellen. Iedereen die in incommunicado-omstandigheden wordt vastgehouden, moet toegang krijgen tot een advocaat en familie. Iedereen die wordt vastgehouden vanwege vreedzaam protest, moet onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.