De Braziliaanse activiste Marielle Franco werd in 2018 vermoord
© CC-BY-NC

Brazilië: nieuwe arrestatie in moordzaak Marielle Franco

Op 10 juni werd Maxwell Simões Corrêa gearresteerd in de Braziliaanse staat Rio de Janeiro. Hij wordt ervan beschuldigd het wapen te hebben verborgen dat gebruikt werd bij de moordaanslag op Marielle Franco en haar chauffeur Anderson Gomes. Ook zou hij in nauw contact hebben gestaan met Ronnie Lessie die de schoten heeft afgevuurd.

De arrestatie van Simões Corrêa is een belangrijke stap in het beantwoorden van de vraag wie opdracht gaf voor de moord op Marielle Franco en waarom.

Lhbt-activist

Franco, die in 2016 gekozen werd als gemeenteraadslid van Rio de Janeiro, stond bekend als lhbt-activist. Ze hekelde het wangedrag van de politie en de buitengerechtelijke executies, vooral in de favelas (sloppenwijken). Enkele dagen voordat ze werd vermoord, was ze benoemd tot rapporteur van de commissie die de inzet van het leger in de favelas monitort. Het leger neemt daar politietaken over.

Moord goed voorbereid

In de nacht van 14 maart 2018 werden de 38-jarige Marielle Franco en haar chauffeur Anderson Gomes vermoord terwijl ze na een debat met jonge zwarte vrouwen op weg naar huis waren. Haar moord leek goed voorbereid; vijf bewakingscamera’s op de plaats waar ze met kogels werd doorzeefd, waren een dag eerder uitgeschakeld. Precies een jaar later werden twee voormalige politiemannen, Elcio de Queiroz en Ronnie Lessa, in Rio de Janeiro gearresteerd voor de moord op de activiste. Eén agent wordt ervan verdacht de fatale schoten te hebben gelost, de ander zou de auto hebben bestuurd van waaruit werd geschoten.

Uit onderzoek bleek dat andere mensen indirect bij de daad betrokken waren, wapens verborgen hielden en de onderzoeken belemmerden.

Tienduizenden Brazilianen gingen na de moord de straat op. Vooral arme zwarte Brazilianen rouwden om haar dood. Franco was een populaire politica. Als zwarte biseksuele vrouw uit een favela streed zij in het witte mannenbolwerk van de Braziliaanse politiek onvermoeibaar vóór mensenrechten en tégen politiegeweld. Niet iedereen nam haar dat in dank af.

Publieke druk

Op de eerste verjaardag van de moord, 14 maart 2018, werd een petitie met 780.000 handtekeningen aan de autoriteiten overhandigd om de oproep om de zaak op te lossen, kracht bij te zetten. Amnesty is van mening dat de publieke druk eraan heeft bijgedragen dat het onderzoek naar de daders wordt voortgezet.

Meer over dit onderwerp