Partijen bij conflict Sudan moeten burgers beschermen
Amnesty International roept de strijdende partijen bij het gewapende conflict in Sudan op om burgers te beschermen. De rivaliserende groepen zijn de Sudanese strijdkrachten (SAF) en de Rapid Support Forces (RSF), een onafhankelijke paramilitaire strijdmacht.
‘Het gebruik van zware wapens, waaronder artillerie, tanks en straalvliegtuigen in dichtbevolkte gebieden in Khartoum, heeft talloze burgerdoden en massale vernieling van eigendommen tot gevolg gehad’, zegt Tigere Chagutah van Amnesty International. ‘De partijen bij het conflict moeten onmiddellijk stoppen met het gebruik van wapens met een groot bereik in de buurt van bevolkingsconcentraties.
Bescherming burgers
Regionale en internationale partners van Sudan, waaronder de Intergouvernementele Autoriteit voor Ontwikkeling (IGAD, die zich bezighoudt met voedsel, milieu, vrede en veiligheid), de Afrikaanse Unie, de Verenigde Naties, moeten de partijen bij het conflict publiekelijk oproepen om het internationaal humanitair recht te respecteren en burgers te beschermen. Beide partijen moeten onmiddellijk stoppen met hun willekeurige aanvallen.
Amnesty’s oproep
Amnesty International roept ook de VN-Veiligheidsraad op om een spoedvergadering te houden over de situatie in Sudan. De VN moeten het regeringsleger en de paramilitaire troepen publiekelijk oproepen om burgers snel te beschermen. Ook moeten de Sudanese autoriteiten en alle partijen in het conflict ervoor zorgen dat er onmiddellijke, onbeperkte en duurzame toegang is voor humanitaire hulp.
Achtergrond
De gevechten in Sudan braken uit na weken van spanningen tussen de RSF en de SAF over de hervorming van de veiligheidstroepen tijdens de onderhandelingen over een nieuwe overgangsregering. De RSF en SAF wierp in oktober 2021 gezamenlijk de overgangsregering van Sudan omver. Sinds 15 april 2023 vielen in het hele land tientallen burgerslachtoffers.