Belarus: vrouwen in de frontlinie bij de strijd voor mensenrechten
Vrouwen spelen in Belarus een belangrijke rol bij de protesten tegen de omstreden uitslag van de presidentsverkiezingen van augustus 2020. Nu worden ze bedreigd en nemen de autoriteiten represailles tegen hen. Dit staat in een nieuw Amnesty-rapport.
Vrouwelijke activisten vertelden Amnesty International dat ze ervan beschuldigd worden ‘slechte moeders’ en ‘slechte echtgenoten’ te zijn. De autoriteiten hebben gedreigd hun kinderen af te nemen. Vrouwen in detentie werden mishandeld en ze werden veroordeeld op basis van ongegronde aanklachten.
Vrouwen doelwit autoriteiten
Svyatlana Tshikhanouskaya, die bij de presidentsverkiezingen tegenkandidaat van de zittende president Loekasjenko was, werd gedwongen in ballingschap te gaan. Haar stafchef Maryia Kalesnikava werd gevangengezet. Mensenrechtenverdediger Marfa Rabkova overkwam hetzelfde. En de journalisten Katsyaryna Bakhvalava en Darya Chultsova kregen 2 jaar cel opgelegd nadat ze een livestream maakten van de protesten. Dit zijn een paar van de vele vrouwen wier naam synoniem werd voor de strijd voor het respecteren van de mensenrechten in Belarus.
‘In een sterk patriarchale samenleving met veel huiselijk geweld zetten vrouwen in Belarus alles op het spel om voor hun idealen op te komen’, zegt Aisha Jung van Amnesty International. ‘De Belarussische autoriteiten hebben maatregelen genomen die gericht zijn op vrouwelijke activisten, hun organisaties en gezinnen.’
Yuliya Mitskevich, een feministische activist die een organisatie runt om genderbewustzijn te vergroten en die ook lid is van een subgroep van de Coördinatieraad van de oppositie, werd op vrijdag 20 oktober 2020 gearresteerd. Ze werd beschuldigd van ‘deelname aan een illegale bijeenkomst’, maar ze vertelde Amnesty dat ze geloofd dat ze wordt vervolgd voor haar inzet voor gendergelijkheid. De politieagenten die Mitskevich arresteerden, en de rechercheurs die haar ondervroegen, vroegen haar een verklaring te ondertekenen waarin stond dat ze had deelgenomen aan illegale acties.
Amnesty’s oproep
‘We roepen op om solidair te zijn met de dappere vrouwen in Belarus in hun strijd voor vrijheid en mensenrechten. Ze dagen een repressieve regering uit die erop uit is de mensenrechten te onderdrukken en de verandering en vooruitgang waar Belarussen om vragen tegen te gaan,’ zegt Aisha Jung.
Achtergrond
Amnesty startte op 27 januari 2021 een wereldwijde solidariteitscampagne met de publicatie van een rapport waarin wordt onthuld hoe de Belarussische autoriteiten het rechtssysteem gebruiken om niet de daders van marteling te straffen, maar de slachtoffers. De organisatie publiceert regelmatig publicaties die laten zien hoe verschillende sectoren van de Belarussische samenleving het doelwit zijn.