In Belarus is Marfa Rabkova, mensenrechtenverdediger en coördinator van de mensenrechtenorganisatie Viasna, veroordeeld tot 15 jaar cel vanwege deelname aan 'massale rellen'
© Spring96.org

Belarus, laat de vele aanklachten tegen mensenrechtenverdediger Marfa Rabkova vallen

In Belarus is Marfa Rabkova, mensenrechtenverdediger en coördinator van de mensenrechtenorganisatie Viasna, opnieuw aangeklaagd vanwege ‘het in gevaar brengen van de nationale veiligheid’. Ze kan hiervoor, en andere aanklachten die tegen haar zijn ingediend, tot 20 jaar gevangenisstraf krijgen.

De zaak van Marfa Rabkova staat symbool voor de uiterst moeilijke omstandigheden waarmee mensenrechtenverdedigers en het maatschappelijk middenveld in Belarus momenteel worden geconfronteerd. In de afgelopen 18 maanden heeft de regering van president Loekasjenko de hele mensenrechtengemeenschap in het land lamgelegd door tientallen mensenrechtenactivisten na valse beschuldigingen vast te zetten, door veel maatschappelijke organisaties te sluiten en door willekeurig honderden vreedzame demonstranten op te sluiten.

Mogelijk 20 jaar cel

Marfa Rabkova kan tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld worden vanwege ongegronde, politiek gemotiveerde aanklachten, terwijl ze alleen maar opkomt voor mensenrechten. De geheimzinnigheid rond haar vervolging betekent dat mogelijk nooit de details bekend worden van waar ze officieel van beschuldigd is.

Amnesty’s oproep

‘De Belarussische autoriteiten moeten niet alleen Marfa Rabkova onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten, maar ook al haar gevangengezette collega’s van Viasna en andere activisten die nog steeds willekeurig worden vastgehouden’, zegt Marie Struthers van Amnesty International. ‘Er moet een einde komen aan de meedogenloze vervolging van maatschappelijke groeperingen in Belarus.’

Achtergrond

Volgens een brief die Rabkova vanuit de gevangenis naar haar familie stuurde, hebben de Belarussische autoriteiten haar onder meer beschuldigd van het leiden van een criminele organisatie, het aanzetten tot sociale vijandigheid, het opzettelijk vernielen van eigendommen en het oproepen tot acties die de nationale veiligheid schaden.

Marfa Rabkova werd samen met haar echtgenoot Vadzim Zharomski op 17 september 2020 opgepakt. Ze zit sindsdien in voorlopige hechtenis. Zeven andere medewerkers van Viasna zijn ook gearresteerd op grond van vaag geformuleerde aanklachten. Twee van hen zijn kregen gevangenisstraf na processen die achter gesloten deuren plaatsvonden.

Viasna, opgericht in 1996, is een toonaangevende mensenrechtenorganisatie in Belarus en documenteert onder meer mensenrechtenschendingen na de omstreden presidentsverkiezingen van augustus 2020. In 2003 hebben de autoriteiten de organisatie verboden.

Meer over dit onderwerp