Belarus, laat de journalist vrij die na noodlanding werd opgepakt
Vandaag start Amnesty International een spoedactie voor Raman Pratasevich, de journalist uit Belarus die werd gearresteerd nadat zijn vliegtuig een gedwongen noodlanding had gemaakt op het vliegveld van Minsk.
Amnesty International lanceert de actie voor Pratasevich nadat de Belarussische staatstelevisie beelden verspreidde waarin hij een ‘bekentenis’ aflegde en er gewond en gestrest uitzag. Pratasevich werd samen met zijn partner Sofia Sapega opgepakt op het vliegveld van Minsk, nadat de autoriteiten van Belarus het vliegtuig waarmee hij van Athene naar Vilnius vloog gedwongen hadden te landen. De enige reden voor de gedwongen landing lijkt de arrestatie van Pratasevich te zijn. Zowel Pratasevich als Sapega lopen risico gemarteld en mishandeld te worden.
Wereldwijde actie
‘We roepen onze aanhangers wereldwijd op om mee te doen aan de spoedactie voor de onmiddellijke vrijlating van Raman Pratasevich en Sofia Sapega. Hun arrestaties zijn willekeurig en onwettig en de omstandigheden waaronder ze zijn opgepakt zijn gruwelijk’, zegt Marie Struthers van Amnesty International. ‘Vanaf het begin zijn we bang dat ze risico lopen om gemarteld of mishandeld te worden. Nu hebben de staatsmedia van Belarus een video uitgebracht waarin Raman “bekent” betrokken te zijn geweest bij het organiseren van demonstraties. We maken ons zorgen dat deze “bekentenis” onder druk verkregen is.’
In de video die op 24 mei werd uitgezonden op door de staat gerunde mediakanalen, horen we Pratasevich zeggen dat hij ‘samenwerkt met de onderzoekers’ en ‘bekent de massale rellen in de stad Minsk georganiseerd te hebben’. Hij heeft zichtbare blauwe plekken in zijn gezicht, maar beweert dat hij ‘correct en wettig’ wordt behandeld door de autoriteiten.
‘Denken de autoriteiten dat ze de wereld voor de gek kunnen houden?’
‘Denken de autoriteiten van Belarus echt dat ze de wereld voor de gek kunnen houden door de gedwongen “bekentenis” van een gevangene uit te zenden en hem te laten zeggen dat hij goed behandeld wordt?’ zegt Marie Struthers.
De veiligheidsdiensten van Belarus hebben een geschiedenis van mensenrechtenschendingen. Amnesty International maakt zich daarom ernstig zorgen om de gezondheid en het leven van Raman Pratasevich. Amnesty denkt dat zijn partner Sofia Sapega, afkomstig uit Rusland, wordt vastgehouden om extra druk op hem uit te oefenen.
Raman Pratasevich werd in november 2020 aangeklaagd voor het ‘organiseren van massale rellen’, ‘groepsacties die de openbare orde ernstig verstoren’ en ‘het oproepen van haat tegen bepaalde sociale groepen’, waarmee politieagenten en ambtenaren worden bedoeld. Hij kan hiervor verordeeld worden tot 20 jaar gevangenisstraf. Aanleiding voor de aanklachten waren landelijke demonstraties tegen de alom betwiste verkiezingsuitslag van augustus 2020. Op 19 november was Pratasevich de eerste burger van Belarus die op de officiële ‘terroristenlijst’ van het land kwam.