Een meisje houdt bij protesten in de hoofdstad van Wit-Rusland Minsk een papier omhoog met de tekst 'het vergoten bloed zal nooit verdwijnen'
© Valery Sharifulin/TASS

Belarus: autoriteiten richten vizier op kinderen om afwijkende meningen te onderdrukken

De Belarussische autoriteiten doen een steeds wanhopiger poging om afwijkende meningen te onderdrukken door middel van bedreiging, intimidatie en ook vervolging van kinderen, aldus Amnesty International een dag voordat de protesten in het land op 9 februari precies een half jaar gaande zijn.

De protesten begonnen na de betwistte uitslag van de presidentsverkiezingen op 9 augustus 2020. Mensen gingen massaal de straat op om het aftreden van president Loekasjenko te eisen.

Gewelddadige onderdrukking

De gewelddadige onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting en vreedzame samenkomst in het land, ligt aan de basis van de #StandWithBelarus-campagne van de organisatie. Sommige kinderen riskeren een jarenlange gevangenisstraf, terwijl anderen in angst leven dat hun ouders gevangen zullen worden genomen of dat ze onder staatszorg zullen worden geplaatst.

‘In hun gewelddadige optreden tegen afwijkende meningen, is de behandeling van kinderen door de autoriteiten volkomen onaanvaardbaar. Sommigen zijn in willekeurige detentie terechtgekomen en worden, net als volwassenen, geconfronteerd met verzonnen strafrechtelijke vervolging’, zegt Aisha Jung van Amnesty International.

Gijzelaars van de regering

Zelfs heel jonge kinderen van 8 jaar worden op school bedreigd met represailles tegen hun politiek actieve ouders. Ook wordt gedreigd om kinderen bij hun ouders weg te halen en ze onder staatszorg te plaatsen. Daarmee worden ze feitelijk gijzelaars van de regering.

Zware intimidatie

De 14-jarige Aleh (niet zijn echte naam) werd op 12 augustus 2020 in Minsk door de gemaskerde agenten van de oproerpolitie gevangengezet, samen met honderden andere vreedzame demonstranten en omstanders. ‘In de minibus werd hij geslagen, aan zijn haar getrokken en werden vingers naar achteren getrokken om hem te dwingen zijn telefoon te ontgrendelen,’ vertelde zijn moeder aan Amnesty. Agenten vonden een flyer in zijn zak met daarop de rood-witte vlag van de oppositie. Dat was voor de kinderbescherming voldoende aanleiding om het gezin op een zwarte lijst te zetten omdat Ale volgens hen in een ‘sociaal gevaarlijke situatie’ zou verkeren. Nu leven Aleh en zijn familie in constante angst dat zij van elkaar gescheiden kunnen worden.

Amnesty’s oproep

Wat Aleh overkwam is tekenend voor de wijze waarop de Belarussische autoriteiten de mensenrechten schenden. Ze gaan tot het uiterste om critici te intimideren. De regering moet onmiddellijk stoppen met de onmenselijke behandeling van kinderen voor politieke doeleinden. Ook moet er meteen een einde komen aan de intimidatie van mensen die er een andere mening op na houden.

Amnesty’s campagne #StandWithBelarus startte op 27 januari met de publicatie van een rapport over de wijze waarop de Belarussische autoriteiten het rechtssysteem gebruiken om niet de daders van marteling te straffen, maar de slachtoffers.

 

Lees meer over de campagne #StandWithBelarus.

Meer over dit onderwerp